Geharmoniseerde consumptieprijsindex – juni 2021

De Belgische inflatie volgens de Europees geharmoniseerde consumptieprijsindex (HICP) bedraagt in juni 2,60 % ten opzichte van 2,50 % in mei.De kerninflatie (inflatie zonder energie en onbewerkte levensmiddelen) bedraagt in juni 1,20 % ten opzichte van 1,10 % in mei.

De inflatie volgens de consumptieprijsindex (CPI) voor de maand juni bedraagt 1,60 % ten opzichte van 1,50 % in mei.

  • De subindices met de grootste positieve impact op de inflatie zijn huisbrandolie, motorbrandstoffen, gas, elektriciteit, tabak en restaurants en cafés.
  • De subindices die deze maand de grootste negatieve impact hebben op de inflatie zijn groenten, farmaceutische producten, vlees, fruit, brood en granen, telecommunicatie, kleding en lichaamsverzorgingsproducten.

 

Eurostat zal op 16 juli de geharmoniseerde consumptieprijsindex van juni voor de EU-landen publiceren.
De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde consumptieprijsindex (HICP)[1] bedroeg in juni 2,60 % tegenover 2,50 % in mei. De inflatie volgens de geharmoniseerde consumptieprijsindex met constante belastingvoet (HICP-CT)[2] bedroeg 2,70 % in juni tegenover 2,60 % in mei. Het verschil in inflatie tussen de HICP en HICP-CT is grotendeels te wijten aan de accijnswijzigingen op tabak en de tijdelijke btw-verlaging in de horeca. Met deze prijswijzigingen wordt geen rekening gehouden in de HICP-CT.

Inflatie en impact op inflatie voor de 12 hoofdgroepen

Op basis van de opsplitsing in de 12 hoofdgroepen wordt de hoogste inflatie in juni gemeten voor “huisvesting, water en energie” (8,60 %). De laagste inflatie wordt opgemeten voor de groep “voeding en alcoholvrije dranken” (-1,20 %).

De hoofdgroep die in juni de grootste positieve impact heeft op de inflatie is “huisvesting, water en energie” met 1,2 procentpunt. De groep “voeding en alcoholvrije dranken” heeft de grootste negatieve impact uitgeoefend met -0,8 procentpunt.

Geharmoniseerde consumptieprijsindex – juni 2021. statbel.fgov.be, 15 juli 2021. Geraadpleegd op 22 juli 2021 via statbel.fgov.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo