Monetaire atoombom kan markten niet bekoren

De Amerikaanse centrale bank gaat ongelimiteerd staats- en hypotheekobligaties aankopen. Het is een ongeziene actie om de economie en de markten te ondersteunen.

De Federal Reserve (Fed) zet alle schuiven open om de markten te stutten. De Amerikaanse centrale bank gaat zonder limiet staats- en hypotheekobligaties aankopen. Die maatregel is ongezien, want in het verleden werd bij alle aankoopprogramma’s (de zogenaamde ‘quantitative easing’ of QE) een specifiek bedrag op de aankopen geplakt. De Fed gaat ook bedrijfsobligaties aankopen en voor 300 miljard dollar steun aan bedrijven en huishoudens geven. De Fed verantwoordt haar drastische optreden met het feit dat de pandemie de economie van de VS dreigt te ontwrichten en dat agressieve maatregelen nodig zijn in de publieke en de private sector.

De centrale bank blijft in crescendo gaan om de markten te bekoelen, nadat ze al eerder de rente spectaculair had verlaagd en voor 700 miljard schuldpapier had aangekocht. Het enige wat de Fed nog meer zou kunnen doen, is aandelen kopen, maar dat lijkt voorlopig een brug te ver.

De spectaculaire maatregelen konden de val van de markten nog altijd niet stoppen. De belangrijkste Europese index, de Euro Stoxx 50 verloor 2,50 %. Op Wall Street moest de Dow Jones 3,00 % prijsgeven.

Het ongelimiteerd aankopen van obligaties leidt dus niet tot een keerpunt. Peter De Coensel, obligatiestrateeg bij vermogensbeheerder Degroof Petercam, denkt dat dit komt omdat er te weinig coördinatie is tussen de autoriteiten die de crisis moeten aanpakken. ‘In de crisis van 2008 was er een duidelijke eensgezindheid tussen de G20-landen, die snel verklaarden dat ze de crisis samen te lijf zouden gaan. Nu kijkt 60,00 % van de leiders van de G20 alleen naar hun eigen land.’

Tien tot twintig jaar

Behalve de weinig gecoördineerde aanpak tussen de landen weegt ook de onenigheid in de VS zelf over een miljardenstimulus vanuit de Amerikaanse overheid. President Donald Trump en de Democraten in het Congres zitten nog steeds niet op dezelfde lijn over het stimuleringsprogramma.

Het beurshuis Allianz oordeelt dat de Fed met haar beslissing deels een beleidsfout maakt, omdat de aankopen van bedrijfsobligaties beperkt zijn tot de zogenaamde investment grade categorie (de obligaties van betere kwaliteit). Terwijl net de obligaties van een lagere kwaliteit extra steun nodig hebben, omdat die door de recessie extra gevaar lopen.

Volgens De Coensel geeft de Fed nu aan dat de kwantitatieve versoepeling nog tien tot twintig jaar zal aanhouden. Op deze manier zal de Fed de stijgende overheidsschuld blijven opkopen. Japan, dat een overheidsschuld van 240,00 % heeft, bewijst dat je in theorie nog een heel eind de staatsschuld kan verhogen indien de centrale bank de nieuwe obligaties blijft opkopen – op voorwaarde dat de inflatie niet ontspoort.

De massale ingreep van de Fed kwam er gisteren nadat de markten eerder op de dag opnieuw zwaar in de min waren gegaan na heel wat negatief financieel nieuws. Wall Street-reus Goldman Sachs moest dit weekend meer dan 1 miljard dollar injecteren in twee van zijn geldmarktfondsen, om een ineenstorting ervan te voorkomen. De Amerikaanse vastgoedmiljardair Tom Barrack waarschuwde zondagavond dat de ineenstorting van de Amerikaanse markt voor niet-residentieel vastgoed (leningen aan investeerders voor de bouw van winkelcentra, kantoorgebouwen en appartementencomplexen) ‘een domino-effect’ dreigt te veroorzaken in het hele financiële systeem. Hij riep de Amerikaanse overheid dringend op om in te grijpen.

DECOCK, S. Monetaire atoombom kan markten niet bekoren. De Standaard, 24 maart 2020, 22.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo