Mechels Pauwels Trafo failliet, 520 mensen op straat

CG Power System, het vroegere Pauwels Trafo, is failliet. De bouwer van transformatoren kwam in financiële moeilijkheden na een onderzoek naar boekhoudkundige fraude bij de Indiase moedergroep CG Power.

Het faillissement van CG Power Systems met 450 werknemers in Mechelen en 70 in Charleroi is geen verrassing. Beide bedrijven werden midden vorige maand onder curatele geplaatst.

‘We hadden de uitspraak verwacht’, zegt Peggy Schuermans van vakbond ACV Puls. ‘Maar dat maakt het niet minder pijnlijk. Voor veel personeelsleden is dit een financieel drama. Omdat het over een faillissement gaat, is er geen sociaal onderhandeld plan. De werknemers krijgen een minimale ont- slagvergoeding van het Fonds voor Sluiting van Ondernemingen.’

CG Power Systems maakt grote transformatoren voor elektriciteitscentrales en offshorehoogspanningsstations. De klanten zijn grote stroombedrijven wereldwijd, maar ook windparken op zee.

Met het faillissement verdwijnt een van de grootste werkgevers in de Mechelse regio. Wijlen Vic Pauwels bouwde de transformatorenfabriek, die zijn vader Emmanuel in 1958 oprichtte, uit tot een wereldspeler in elektrische transformatoren. Pauwels Trafo concurreerde met bedrijven als Siemens en Alstom, was sterk gericht op de export en bouwde ook fabrieken in het buitenland. In eigen land nam het de transformatorenactiviteit van concurrent ACEC over.

Vic Pauwels stond bekend als een sociale baas die de werkgelegenheid maximaal wou garanderen. In de jaren 90 groeide het bedrijf uit tot een groep met 2.300 werknemers. Het was een van de kroonjuwelen van de Vlaamse industrie.

Door een nettoverlies van 20 miljoen euro kwam Pauwels Trafo in 2003 in zwaar weer. De Gentse vestiging werd gesloten, de Mechelse gesaneerd. Twee jaar later verkochten Pauwels en de minderheidsaandeelhouders Gimv en Vegim het bedrijf voor 32 miljoen euro aan het Indiase Crompton Greaves (CG).

De voorbije jaren had het Belgische dochterbedrijf van CG het niet onder de markt. De omzet kalfde af – vorig jaar met een vijfde tot 81 miljoen euro – en de verliezen stapelden zich op tot meer dan 51 miljoen euro. Eind vorig jaar zag algemeen directeur Koen Van Peteghem beterschap, want een goed gevuld orderboek zou dit jaar een omzet rond 150 miljoen euro mogelijk maken.

Maar die remonte werd de pas afgesneden door een onderzoek naar boekhoudkundige fraude bij de Indiase moedergroep. CG Power had een probleem met deugdelijk bestuur en interne controle. Hoewel de Belgische dochter niet bij het Indiase onderzoek betrokken is, draaiden de banken de kredietkraan dicht. Het Mechelse bedrijf kwam in een lastig parket doordat krediet- lijnen en waarborgen standaard zijn bij grootschalige buitenlandse projecten en aanbestedingen.

‘Deze situatie mag niet lang aanhouden’, zei Van Peteghem in september. ‘Ze vertraagt de lopende projecten en vormt een belemmering voor nieuwe. Dat treft ons werkkapitaal.’ Omdat de lucht in India niet opklaarde, kon een faillissement niet meer afgewend worden.

Het is nu uitkijken of de curatoren een overnemer vinden en het bedrijf een doorstart kan maken. ‘We horen van het management dat de afgelopen maanden gesprekken zijn gevoerd met potentiële overnemers en dat er ze- ker interesse is’, zegt Schuermans. ‘Maar hoeveel werknemers na een doorstart aan de slag kunnen blijven, is onduidelijk.’

ROUSSEAU, S. Mechels Pauwels Trafo failliet, 520 mensen op straat. De Tijd, 4 februari 2020, 5.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo