mens en samenleving logo

IMF: ‘Handelsoorlog kost wereld 700 miljard dollar’

Kristalina Georgieva, de nieuwe topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), schetste in haar eerste toespraak een somber beeld van de wereldeconomie. Ze verwees vooral naar de negatieve invloed van de handelsoorlog tussen de VS en China.

‘Het cumulatieve effect van de handelsconflicten betekent voor de wereldeconomie in 2020 een verlies van ongeveer 700 miljard dollar (630 miljard euro, red.)’, zei ze. ‘Dat is 0,80 % van het wereldwijde bruto binnenlands product.’ In 2019 bedroeg de kostprijs van de handelsconflicten minder dan 400 miljard dollar.

Het IMF merkt op dat de indirecte gevolgen van de handelsoorlog op het vertrouwen en de financiële markten het zwaarst doorwegen. De directe impact van de importtaksen is kleiner.

Georgieva signaleerde dat het IMF volgende week zijn groeivooruitzichten voor de wereldeconomie zal verlagen. Het IMF voorspelde in juli 3,20 % groei in 2019, het laagste peil in tien jaar, en 3,50 % in 2020.

De topvrouw beklemtoonde dat de wereld worstelt met een gesynchroniseerde groeivertraging. ‘Landen met ruimte moeten hun budgettaire vuurkracht inzetten. In Duitsland, Nederland en Zuid-Korea kunnen hogere investeringen de vraag en het groeipotentieel stimuleren. In landen met een hoge schuld blijft een strak begrotingsbeleid gepast.’

VERVENNE, W. IMF: ‘Handelsoorlog kost wereld 700 miljard dollar’ De Tijd, 9 oktober 2019, 9.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers