Dertiende keer, goede keer voor VS en China?

Deze week start een nieuwe onderhandelings­ronde tussen de VS en China. Zijn dit de handels­gesprekken van de laatste kans?Donderdag proberen de toponderhandelaars van China en de VS in Washington nogmaals de lont uit het kruitvat te halen. Na maanden waarin niet is onderhandeld, worden de gesprekken op het hoogste niveau hervat. En dat voor de dertiende keer in vijftien maanden.

Ondanks een opstoot van optimisme op de financiële markten verwachten weinig waarnemers snel witte rook. Niet het minst omdat China zich steeds dieper lijkt in te graven. Volgens het persagentschap Bloomberg heeft Peking laten weten niet langer geïnteresseerd te zijn in een breed handelsakkoord, zoals dat wordt nagestreefd door de Amerikaanse president Donald Trump. De Chinese toponderhandelaar en vicepremier Liu He zou geen afspraken willen maken over de hervorming van het Chinese industrie­beleid of het aanpakken van overheidssubsidies aan Chinese staatsbedrijven, waarover in de VS luid wordt geklaagd.

Verzwakte Trump

Sommige analisten zien daarin het bewijs van de verzwakte onderhandelingspositie van Trump ten opzichte van China. Want het handelstekort met China daalt wel – van 262 miljard naar 232 miljard in de eerste acht maanden van dit jaar – maar volgens critici lang niet snel genoeg. Toch niet in verhouding tot de enorme importheffingen (25,00 % op 250 miljard dollar aan Chinese goederen, mogelijk vanaf 15 oktober opgetrokken tot 30,00 % red.) die Trump heeft ingevoerd.

Bovendien groeit volgens Bloomberg in Peking de onrust over de mogelijke gevolgen van de afzettingsprocedure tegen de Amerikaanse president. Dat wordt door medewerkers van Trump formeel tegengesproken. Ook de snel afkoelende Amerikaanse economie zou niet in het voordeel van Trump spelen. Het gaat dan vooral over de groeivertraging en de fors verminderde jobcreatie in de Amerikaanse maakindustrie, een sleutelsector voor de kiezers van Trump.

‘Daar begint de onzekerheid stilaan zwaar te wegen en willen Amerikaanse bedrijfsleiders duidelijkheid. Ze zijn de vele ups en downs in deze handelsoorlog beu en staan daarom op de rem qua investeringen’, bevestigt KBC-econoom Jan Van Hove.

Handelsakkoord light

Hij benadrukt dat ook China de pijn van de handelsoorlog voelt. ‘Ook daar koelt de economie duidelijk af. In principe wordt Peking zelfs harder getroffen door de handelsoorlog dan Washington, want de Chinese economie (waarvan de uitvoer naar de VS in de eerste acht maanden van dit jaar met 12,50 % is gedaald, red.) is veel afhankelijker van export dan de Amerikaanse. Ook voor Peking is het belangrijk het handelsconflict niet te laten ontsporen.’

Van Hove ziet beide partijen op termijn een handelsakkoord light sluiten. Een beperkt, symbolisch interim-handelsakkoord – ‘niet meer dan een lege doos’, dixit de KBC-econoom – om tijd te winnen en het onderling vertrouwen wat te doen groeien. ‘Maar ik verwacht dat niet sneller dan in het voorjaar van 2020. Zodat Trump dat mini-akkoord kan gebruiken als een symbolische overwinning in zijn herverkiezingscampagne.’

TANGHE, N. Dertiende keer, goede keer voor VS en China? De Standaard, 8 oktober 2019, 21.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo