Vietnam wint handelsoorlog

vietnam

De handelsoorlog tussen de VS en China is nog steeds in volle gang. De afgelopen maanden bestookten de kemphanen elkaar met invoerheffingen en protectionistische uithalen. Maar uit het wapengekletter lijkt een onwaarschijnlijke winnaar te komen: Vietnam. De invoerheffingen maken de Chinese producten duur, waardoor Amerikaanse bedrijven naar toeleveranciers in andere landen kijken. Vooral de Vietnamese economie ziet de export naar de VS sterk toenemen.

De grafiek toont het driemaandelijks voortschrijdend gemiddelde van de jaar-op-jaargroei van de Vietnamese export naar de Verenigde Staten. Het verloop is spectaculair. In 2019 ligt de expansie boven 25,00 %. Het lijkt onwaarschijnlijk dat het enkel om producten gaat die effectief in het land geproduceerd zijn.

‘De klim van de productie in het land kan de stevige stijging van de export niet verklaren. Opvallend is wel dat de import uit de Volksrepubliek is toegenomen’, zegt James Knightley, hoofdeconoom van ING. Hij denkt dat Chinese ondernemingen producten via Vietnam naar Amerika verschepen om de importtarieven te omzeilen. ‘Als het handelsconflict aanhoudt, zullen meer Chinese bedrijven in landen buiten de eenpartijstaat gaan produceren, zoals Vietnam. Die opkomende economieën kunnen flink profiteren van de directe investeringen van die ondernemingen.’ Al verwacht de econoom dat die manier van werken tijdelijk is.

Toch voldoende reden voor de Chinezen om snel tot een handelsdeal met de VS te komen.

VAN DER HOUT, B. Vietnam wint handelsoorlog. De Tijd, 25 september 2019, 2.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo