Handelsoorlog kost modaal gezin 420 euro

Wat kost de handelsoorlog voor een gezin? Met die vraag gingen economen aan de slag. Het antwoord: 420 euro. Dat kan nog oplopen.

Dat president Donald Trump en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping een robbertje armworstelen voor gevorderden voeren, is slecht nieuws voor de wereldeconomie. Tariefverhogingen en handelsbelemmeringen zetten druk op de economie. Sinds afgelopen zondag is weer een nieuwe golf van tarieven van kracht gegaan, waardoor het merendeel van de goederen die vanuit China naar de VS worden geïmporteerd, aan invoerrechten wordt onderworpen.

Het is de voorlopig laatste stap in een langdurig conflict tussen de twee grootste economieën ter wereld. Deze ronde – met een tarief van 15,00 % op miljarden dollars aan Chinese goederen – zal wellicht de reguliere huishoudens direct treffen. Werd de handelsoorlog tot dusver gevoerd op meer industriële schaal, dan gebeurt deze meer op microniveau, met extra heffingen op gewone producten als pyjama’s, keukenservies, penselen, enzovoort.

De impact voor een gemiddeld gezin zou tegen het eind van dit jaar daardoor zo’n 420 euro bedragen. Dat blijkt uit een analyse van de economen Kirill Borusyak van University College London en Xavier Jaravel van de London School of Economics.

Hun analyse is gebaseerd op de effecten van de tarieven op geïmporteerde goederen of op de geïmporteerde onderdelen. Ze gebruikten de douanegegevens en consumentenuitgaven vanaf 2015.

Er is een groot verschil tussen de rijkere huishoudens, die tot omgerekend 885 euro meer zullen betalen, en de armere gezinnen, wier uitgavenpatroon met 310 euro zou stijgen.

Niet-duurzame goederen zoals voedsel, kleding of cosmetica zijn de voorbije maanden 1 tot 2 procentpunten gestegen bovenop de inflatie. Bij duurzame producten zoals auto’s, elektronica of grote huishoudapparaten gaat het om een snellere stijging. Zo werden wasmachines ruim 8,40 % duurder. Dezelfde Samsung-wasmachine in Home Depot kost nu 91 euro meer dan in 2016.

Enkele honderden bedrijven en beroepsgroepen riepen de regering-Trump vorige week op de invoerrechten uit te stellen. Ze zijn ongerust dat ze banen zullen kosten en de consumptie in de VS zullen drukken.

DESMET, L. Handelsoorlog kost modaal gezin 420 euro. De Morgen, 3 september 2019, 7.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo