Boze Trump beschuldigt ECB meteen van koersmanipulatie

Meteen na de aankondigingen van Mario Draghi koerste de euro lager tegenover de dollar. Wat al snel een felle reactie uitlokte van de Amerikaanse president Donald Trump. ‘Ze proberen en slagen erin de euro te verzwakken tegenover een erg sterke dollar. Dat raakt de Amerikaanse export’, tweette hij dreigend. ‘En de Fed zit maar stil en blijft maar stilzitten. Zij worden betaald om te lenen, terwijl wij rente betalen’, bekritiseerde hij tegelijk het terughoudende beleid van zijn eigen centrale bank.

Het is niet de eerste keer dat Trump uithaalt naar Europa en de ECB. Op 18 juni, slechts enkele uren nadat ECB-topman Draghi in het Portugese Sintra al verdere monetaire versoepeling had aangekondigd, tweette Trump zuur: ‘Draghi kondigde net meer stimulus aan, waardoor de euro in waarde zakt tegenover de dollar, wat het voor hen makkelijker maakt om tegen de VS te concurreren. Ze zijn daar al jaren mee weggekomen. Net als China en anderen.’

Verdere escalatie?

Draghi benadrukte gisteren op zijn persconferentie dat de ECB geen wisselkoersen aanvalt en nooit een concurrerende devaluatie zal doorvoeren, wat in lijn is met het herenakkoord tussen de landen van de G20. Om er fijntjes aan toe te voegen dat hij verwacht dat andere landen hetzelfde zullen doen.

Carsten Brzeski, hoofdeconoom van ING Deutschland, ziet dan ook nog geen gevaar voor een verdere escalatie van het handelsconflict met de VS. Ook al waarschuwden sommige waarnemers vooraf dat Trump een nieuw stimuluspakket van de ECB wel eens zou kunnen aangrijpen om de invoertarieven op Europese auto’s te verhogen.

‘Trump zal de ECB-beslissing vooral gebruiken om nog meer druk te zetten op de eigen centrale bank, in de hoop dat die in de aanloop naar de verkiezingen eveneens de rente fors verlaagt. Maar nu ook een handelsoorlog met Europa starten? Hij zal eerst het conflict met China willen afhandelen. Twee handelsoorlogen tegelijk, dat is zelfs voor Trump te veel.’

Boze Trump beschuldigt ECB meteen van koersmanipulatie. De Standaard, 13 februari 2019, 23.

Lees ook De laatste knal van de ECB-bazooka

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo