Op zoek naar maatschappelijk rendement

Met coöperatieve aandelen geeft u groene energie of ontwikkelingsprojecten in het zuiden een duwtje in de rug. En dat voor een ‘eerlijk’ finan­cieel rendement.

Het businessmodel is duidelijk: u investeert (een deel van) uw spaargeld in een maatschappelijk waardevol project en u krijgt daar een financieel rendement bovenop.
In de sector van de alternatieve (of groene) energie is deze aanpak al jaren gangbaar. Via de aankoop van ­coöperatieve aandelen krijgen burgers de kans om geld te investeren in windturbines, grote zonne-installaties, warmtenetten of andere energieprojecten.
De instap is zeer democratisch: bij de meeste coöperaties kunt u al vennoot worden vanaf 100 tot 250 euro per aandeel. De maximale investering ligt meestal tussen 3.250 tot 5.000 euro. Met nieuwkomer ECO2050 is er nu ook een uitschieter die investeringen tot 50.000 euro toelaat.

Elektriciteit tegen kostprijs

Een extra voordeel is dat u bij sommige energiecoöperaties ook rechtstreeks groene energie kunt aankopen. ‘Wij oogsten energie voor eigen gebruik’, zegt Jan De Pauw van de burgercoöperatie Ecopower. ‘Onze vennoten kunnen energie afnemen tegen kostprijs. Een gemiddeld gezin bespaart daarmee al snel zo’n 90 euro per jaar op de energie­factuur. Ook vennoten van Beauvent kunnen bij ons terecht voor energie tegen kostprijs.’

Met dividend

Als kers op de taart is er het dividend. Beauvent betaalt al sinds 2005 ieder jaar het maximumdividend uit van 6,00 %. Bij Limburg Wind bedraagt het rendement dit jaar 3,75 % bruto en bij Aspiravi 3,50 %. Wase Wind betaalt net als vorig jaar 5,50 % bruto uit. Een uitzondering dit jaar is Ecopower. Door een aantal eenmalige tegenvallers wordt het dividend geschrapt.

Microfinanciering

Een andere beleggingsniche, die zowel financieel rendement als maatschappelijke meerwaarde nastreeft, is die van de ontwikkelingsfondsen. Ontwikkelingsfondsen zijn coöperatieve vennootschappen die het spaargeld van de belegger investeren in microkredieten aan kleine ondernemers in het zuiden, bijvoorbeeld vrouwen die geld nodig hebben voor een naaimachine of boeren die willen investeren in een paar kippen of geiten. Ze werken hiervoor via lokale microfinancieringsinstellingen en organisaties van kleine landbouwers.
Er zijn vier erkende ontwikkelingsfondsen in ons land: Incofin, Alterfin, BRS Microfinance en Oiko­credit. Op financieel vlak streven ze naar een ‘fair’ rendement. Alterfin keerde de voorbije tien jaar dividenden uit tussen 0,00 en 4,00 % en klokt dit jaar af op 1,00 %. Incofin keerde de voorbije zeven jaar een gemiddeld dividend uit van 2,50 %. Bij Oikocredit en BRS Microfinance ligt het dividend dit jaar op 0,75 %. Let op: het dividend is nooit gegarandeerd.

Risico’s

Qua risico lijken coöperatieve aandelen op het eerste gezicht op risicoloze spaarproducten. Ze hebben een vaste waarde en blijven gespaard van koersschommelingen. Hun liquiditeit is echter zeer beperkt: verkopen kan maar in een beperkt deel van het jaar en u moet dat ongeveer een jaar op voorhand aanvragen. In vele gevallen bent u bovendien verplicht om de aandelen minstens vier tot zes jaar bij te houden.
Tot slot mag u niet vergeten dat uw belegd kapitaal niet gewaarborgd is. Bij een faillissement kan uw investering volledig verloren gaan.

Belastingvoordelen

  1. Belastingvrijstelling voor coöperatieve dividenden. Dit voordeel werd samengevoegd met de algemene belastingvrijstelling voor aandelendividenden. U kunt de ingehouden roerende voorheffing terugvorderen via uw belastingaangifte.
  2. Belastingvermindering voor erkende ontwikkelingsfondsen. Via uw belastingaangifte kunt u in het jaar na de aankoop een belastingvermindering krijgen van 5,00 % van het geïnvesteerde bedrag. De belastingvermindering geldt voor investeringen van minstens 390 en maximaal 6.600 euro. U moet de aandelen wel vijf jaar houden.
  3. Taxshelterregeling voor startende ondernemingen. In de eerste vier jaar na de start komen investeringen in een energiecoöperatie in aanmerking voor een belastingvermindering van 30,00  of 45,00 % van het geïnvesteerde bedrag.
DECEUNINCK, F. Op zoek naar maatschappelijk rendement. De Standaard, 1 augustus 2019, 26.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo