Dreigende tweets doen handelsoorlog weer oplaaien

De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China is weer opgelaaid: president Trump dreigt met nieuwe invoerheffingen.

Vanaf 1 september zullen de Verenigde Staten 300 miljard dollar aan Chinese goederen een heffing van 10 procent opleggen. Dat kondigde de Amerikaanse president Donald Trump donderdagavond aan. Daarmee dreigt de handelsoorlog tussen beide grootmachten opnieuw te escaleren. De financiële markten reageerden aanvankelijk scherp, met dalende aandelenkoersen en obligatierendementen.

De maatregel zou bijna alle Chinese goederen die de VS importeren, onderhevig maken aan importheffingen. Als China niet snel akkoord zou gaan met een handelsdeal, kunnen de tarieven nog verhogen, dreigde Trump ­later. Eerder legde hij al heffingen van 25 procent op aan 250 miljard aan Chinese import. De nieuwe heffingen zouden betrekking hebben op een breed gamma van ­producten, van smartphones (zie inzet) en speelgoed tot kinder­kleding.

De aankondiging werd verspreid via Twitter. Eerder was Trump door zijn onderhandelaars gebriefd over het gebrek aan vooruitgang in de onderhandelingen met Peking. De Amerikaanse delegatie was daarvoor deze week ­afgereisd naar Sjanghai, maar kwam al snel weer terug zonder resultaat te hebben geboekt. Volgens Trump zijn afspraken, onder meer over import van landbouwproducten, niet nagekomen.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat er ­tegenmaatregelen zullen komen als Trump zijn dreigementen uitvoert. Welke dat zouden zijn, liet een woordvoerster van het ministerie in het midden. China heeft zelf heffingen ingevoerd op 110 miljard dollar aan Amerikaanse producten. Maar producten als ruwe olie of vliegtuigen bleven daarvan gespaard. Mogelijke ­reacties zijn, behalve meer tarieven, ook een ban op de export van zeldzame aardmetalen, of maat­regelen tegen Amerikaanse ­bedrijven in China. De Chinese pers schreef dat de tarieven een akkoord eerder bedreigen dan dichterbij brengen.

Trump kondigde vrijdag wel een overeenkomst aan met de ­Europese Unie, over de toegang tot de Europese markt voor Amerikaans rundvlees. Die afspraak was in juni al gemaakt. De deal geeft de VS uitzicht op een vast deel van de importquota voor hormoonvrij rundvlees die de ­Wereldhandelsorganisatie aan de EU heeft opgelegd. Het vlees moet voldoen aan alle voedselveiligheidsvoorwaarden die in de EU verplicht zijn.

Japan ruziet verder met Zuid-Korea

De Japanse overheid heeft Zuid-Korea verwijderd van een ‘witte lijst’ met ­betrouwbare handels­partners. De beslissing komt er op een moment dat de relaties tussen beide landen moeilijker worden vanwege compensaties voor dwangarbeid tijdens de ­oorlog. Zuid-Korea heeft als reactie Japan geschrapt van zijn eigen lijst met betrouwbare handelspartners.
Deze week slaagden de Japanse minister van ­Buitenlandse Zaken en zijn Zuid-Koreaanse collega er niet in om de spanningen tussen beide landen te ­temperen.
Eerder besliste Japan ook al om beperkingen op te ­leggen aan de export naar Zuid-Korea van materialen gebruikt voor de productie van halfgeleiders en smartphones.

Apple mogelijk slachtoffer

Door de nieuwe importheffingen zou ook Apple de dans niet langer ontspringen, want de grootste ­productcategorie waar Trump op mikt, is die van smartphones, goed voor 15 miljard dollar. De tweede categorie zijn laptops.
Vorig jaar kreeg Apple nog de garantie dat er geen tarieven op iPhones zouden komen, meldde de New York Times, die toen berichtte over intens lobbywerk van Apples ceo Tim Cook, zijn topdirecteurs en een legertje lobbyisten.
Nu lijken de taksen er toch aan te komen. Het is onduidelijk wat Apple dan zal ondernemen. Zal het die kosten zelf absorberen, of ze doorrekenen aan de klant? Een iPhone XS, die minstens 1.000 dollar kost, zou daardoor liefst 100 dollar meer kosten.

Dreigende tweets doen handelsoorlog weer oplaaien. De Standaard, 3 augustus 2019, E8.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo