Trumps oorlog hakt stevig in op Chinese groei

Chinese groeiDe handelsoorlog met de Amerikaanse president Donald Trump heeft ernstige gevolgen voor de Chinese economische groei. De statistici in Peking noteerden in het tweede kwartaal een stijging van het bruto binnenlands product met 6,20 % tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat was naar westerse maatstaven een enorme prestatie. Maar voor de Chinezen ging het om de zwakste prestatie sinds het begin van de kwartaalmetingen in 1992.

De afkoeling komt niet onverwacht. Economen en beleggers hadden al rekening gehouden met de verschroeiende impact van de handelsoorlog. De regering-Trump verhoogde in mei de importtarieven op 200 miljard dollar aan Chinese goederen van 10,00 naar 25,00 %. Ze deed dat nadat het handelsoverleg in elkaar was geklapt. Twee weken geleden sprak Trump met de Chinezen af de gesprekken te hervatten.

Om de klap te incasseren pakte de Chinese regering uit met stimuleringsmaatregelen, waaronder een belastingverlaging van omgerekend 258 miljard euro. Ook kregen de banken de toelating soepeler kredieten toe te kennen. Dat had effect: de industriële productie, de kleinhandelsverkoop en de privé-investeringen lagen in juni hoger dan verwacht. Toch houden economen rekening met een verdere groeivertraging tot 6,00 % in de tweede helft van het jaar.

En dan is er nog de vrees dat de Chinese economie op termijn bezwijkt onder torenhoge schulden.

ZIARCZYK, E. Trumps oorlog hakt stevig in op Chinese groei. De Tijd, 16 juli 2019, 4.

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo