Prijsstijging landbouwgrond abrupt afgebroken

Voor het eerst in vijf jaar is de prijs van landbouwgrond in België gedaald. Wijst dat op een afkoeling van de markt?

De gemiddelde prijs van landbouwgrond is de voorbije zes maanden met 3,90 % gedaald in vergelijking met 2018. Een hectare was gemiddeld 44.696 euro waard. Dat leert een recente update van de landbouwprijzen door de Federatie van het Belgische Notariaat.

prijs landbouwgrond

De voorbije vijf jaar was een hectare landbouwgrond bijna 23,00 % duurder geworden. ­Rekening houdend met de inflatie in die periode (8,20 %) bedroeg de reële prijsstijging 14,70 %. In euro’s gerekend gaat het over gemiddeld 8.000 euro meer per hectare. Door de prijsdaling sinds begin 2019 gaat daar nu in Vlaanderen 2.000 euro af.

Bart van Opstal, woordvoerder van het Notariaat, hoedt er zich voor al definitieve conclusies te trekken. ‘Het valt op, maar een prijsevolutie op een periode van zes maanden is te kort om zich daar al aan te wagen.’

Toch zit de kans er volgens hem wel in dat de markt van de landbouwgronden aan een afkoeling toe is, na de voortdurende prijsstijgingen de voorbije jaren. ‘Die waren bovendien groter dan de gemiddelde vastgoedprijzen’, zegt Van Opstal.

De terugval is een algemene trend, zowel in Vlaanderen als in Wallonië: min 3,10 % in Vlaanderen en min 1,00 % in Wallonië. Maar de daling wist geenszins de waardestijging van de afgelopen jaren uit. Tussen 2014 en 2018 is de gemiddelde prijs voor landbouwgrond in Vlaanderen met 26,10 % gestegen, in Wallonië zelfs met 31,80 %. Vlaamse landbouwgrond is wel heel wat duurder dan Waalse. De gemiddelde prijs in Vlaanderen tijdens het eerste semester bedroeg 52.427 euro per hectare, tegenover 32.216 euro in Wallonië.

Genoeg geweest

Ook bij de Boerenbond vinden ze het nog te vroeg om de prijs­daling als een trendbreuk te beschouwen. Woordvoerster Vanessa Saenen wijst er wel op dat de prijsstijgingen van de voorbije ­jaren vooral jonge landbouwers parten hebben gespeeld. ‘Door de almaar hogere prijzen hebben ze het heel moeilijk om grond te kopen.’ Bart Van Opstal sluit niet uit dat er de voorbije maanden een gevoel is gegroeid bij land­bouwers dat het genoeg is geweest. Ze denken er niet meer aan nog grond tegen die prijzen te kopen.

Een bijkomende factor vormen de bokkensprongen van het klimaat, die een impact hebben op de inkomsten van de landbouwers. Daardoor verkleinen ook de investeringsmogelijkheden van de boeren.

Van Opstal verwijst daarvoor naar een tweede grote vaststelling sinds begin dit jaar: er zijn ook een pak minder landbouwgronden verkocht. Dat geeft aan dat niet alleen landbouwers aarzelen om nog te kopen tegen de huidige prijzen, maar ook vastgoedinvesteerders die de voorbije jaren actiever waren geworden als kopers van landbouwgrond.

West-Vlaanderen op kop

De gemiddelde prijsdaling sinds begin van dit jaar betekent nog niet dat die zich doorzet in ­alle delen van het land. Langs Vlaamse kant was er een terugval in Antwerpen, Limburg en West-Vlaanderen. Maar Oost-Vlaanderen ging dan weer fors tegen deze trend in, met een prijsstijging van 11,30 %. Met een gemiddelde prijs van 56.595 euro per hectare is het bovendien de op één na duurste provincie. Dit bedrag ligt ook een pak hoger dan de gemiddelde prijs in ons land. Dat is ook het geval voor West-Vlaanderen (ruim 60.000 euro) en Antwerpen (bijna 56.000 euro)

In Wallonië werd het voorbije semester landbouwgrond in vier van de vijf provincies goedkoper. Alleen in Namen stegen de prijzen. In alle Waalse provincies ligt de gemiddelde prijs onder het landelijke gemiddelde.

SERTYN, P. Prijsstijging landbouwgrond abrupt afgebroken. De Standaard, 29 juli 2019, 20.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo