Nu is de fiscus aan zet

De deadline om uw belasting­aangifte in te dienen, is vorige maandag verstreken. Nu is het wachten op de eindafrekening door de fiscus. Misschien krijgt u volgende maand al nieuws.

Wie zijn jaarlijkse belastingaangifte via Tax-on-web indient – dit jaar hebben zo’n 2,32 miljoen belastingplichtigen dat gedaan – ­heeft allicht gebruikgemaakt van de mogelijkheid om online een berekening te laten maken van het eindresultaat. Hij of zij heeft dus al een idee gekregen of (en hoeveel) hij moet bijbetalen aan de fiscus, dan wel of hij geld terug­gestort zal krijgen.

Opgelet: die berekening is een simulatie. Op basis van uw aangifte zal de federale overheidsdienst Financiën nu de officiële belastingaanslag berekenen. Alleen dat bedrag telt, de online simulatie heeft geen juridische waarde. Deze zogenaamde inkohiering vindt in de komende maanden plaats. Het eind­resultaat zal te lezen zijn in uw aanslagbiljet.

Mogelijk krijgt u al snel nieuws, want de eerste aanslagbiljetten zullen al in augustus de deur uitgaan, heeft Financiën laten weten. In die allereerste groep gaat het voornamelijk om ‘eenvoudige dossiers’, zoals belastingaangiftes die vooraf al helemaal zelf waren ingevuld door de fiscus.

Aangiftes via Tax-on-web worden ook sneller verwerkt dan papieren aangiftes die naar het scanningscentrum zijn verstuurd. Het aantal papieren belastingbrieven daalt trouwens jaar na jaar.

Mogelijk moet u langer geduld oefenen. De fiscus heeft immers de tijd tot uiterlijk 30 juni 2020 om uw aanslagbiljet klaar te stomen. U kunt de status van uw dossier opvolgen via de website myminfin.be.

Niet akkoord?

Als u niet akkoord gaat met de eind­berekening door de fiscus, kunt u een bezwaarschrift indienen. De procedure om dat te doen, wordt vermeld op het aanslagbiljet dat u zult ontvangen, onder de titel ‘wat moet ik doen als ik niet akkoord ga met de belastingaanslag?’

Te laat: wat nu?

Wat als u de deadline van 15 juli niet heeft gehaald – en u dus te laat bent met uw aangifte? Dat hoeft geen ramp te zijn, op voorwaarde dat u uw aangifte alsnog indient via een erkend boekhouder. Dan heeft u zelfs nog de tijd tot 24 oktober. Nadeel: het inschakelen van zo’n professional is niet gratis.

De FOD Financiën adviseert bovendien om voor eind augustus een boekhouder te contacteren. Doet u dat later, dan zal de fiscus wellicht niet meer tijdig op de hoogte zijn dat u deze optie gebruikt.

Ziet u het niet zitten om een boekhouder in te schakelen, dan kunt u nog steeds zelf uw aangifte invullen en zo snel mogelijk indienen. U bent dan weliswaar te laat en in principe is uw aangifte niet geldig. De voorbije jaren werd in de praktijk de aangifte wel nog vaak in behandeling genomen. Maar de fiscus kan u een boete opleggen of een belastingverhoging aanrekenen. U bent dus afhankelijk van de goodwill van de fiscus.

De belastingcontroleur krijgt bij zo’n late aangifte bovendien veel meer tijd om het dossier na te gaan. Hij moet de definitieve aanslag dan pas vestigen tegen 31 december ‘van het derde jaar volgend op het inkomstenjaar, in plaats van (zoals normaal) 30 juni in het tweede jaar’. Dat betekent dat de fiscus bij een late aangifte tot eind 2021 de tijd heeft om de aanslag te berekenen. Als u geld terugkrijgt, zal u er zeker langer op moeten wachten.

Niets doen: geen optie

U kunt uiteraard ook niets doen, maar dat is geen goed idee. Kijkt u de kat uit de boom, dan zal de fiscus u namelijk later dit jaar (vanaf september) automatisch een herinneringsbrief toesturen. U kunt dan alsnog een boekhouder inschakelen of zelf alles invullen. Wat u dan de facto toch weer bij een van de voorgaande opties brengt.

Maar als u ook dan geen stappen onderneemt, kijkt u sowieso aan tegen een administratieve boete van 50 euro voor een eerste inbreuk. En u ontvangt dan een ‘aanslag van ambtswege’, waarbij de fiscus op eigen inkomstengegevens afgaat – en waarbij er van fiscale optimalisatie van uw uitgaven (aftrekposten) geen sprake zal zijn.

Het zal dan ook aan u zijn om te bewijzen dat de fiscus het verkeerd voorheeft. Die omgekeerde bewijslast geldt niet voor wie zijn aangifte tijdig indient.

RASKING, J. Nu is de fiscus aan zet. De Standaard, 18 juli 2019, 25.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo