mens en samenleving logo

Trump kiest India als nieuwe schietschijf

Na handelsconflicten met Europa en China neemt Trump nu de ‘oneer­lijke’ exportvoordelen van In­dia­­se bedrijven onder vuur.

Amper een dag na mediaberichten over een nakende oplossing voor het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China lanceerde de Amerikaanse president Donald Trump een nieuwe aanval, ditmaal op India.

Trump dreigt ermee een aantal vrijhandelsafspraken met India stop te zetten. Sinds de jaren zeventig geniet India een speciale status als ‘land in ontwikkeling’ bij de export van zo’n 3.700 producten naar de Verenigde Staten. Concreet betekent het dat India op die exportproducten geen heffing moet betalen.

‘Oneerlijk’, meent Trump, omdat India zelf wel (hoge) handelstarieven oplegt aan Amerikaanse bedrijven en omdat de VS een handelstekort hebben met India ter waarde van 27 miljard dollar; lees: de VS importeren jaarlijks voor 27 miljard dollar meer goederen en diensten uit India dan dat ze zelf naar dat land exporteren.

Het Witte Huis liet het Amerikaanse Congres maandag in een brief weten dat president Trump de handelsvoordelen voor India wil beëindigen. Na die verklaring heeft de administratie in Washington zestig dagen de tijd om de maatregel effectief toe te passen. (Eenzelfde actie is overigens op komst tegen Turkije, waarmee Trump eerder al overhoop lag.)

New Delhi blijft kalm

De betwisting gaat over een exportwaarde aan goederen van zo’n 5,6 miljard dollar. Maar volgens het Indiase ministerie van Handel zal de schade van de Amerikaanse beslissing ‘beperkt blijven’. De vrijstelling aan handelsheffingen zou ‘slechts’ 190 miljoen dollar bedragen.

Bovendien is volgens de Indiase minister van Handel, Anup Wadhawan, het handelsonevenwicht met de VS vorig jaar al 4 miljard dollar kleiner geworden.

Niet alleen de overheid in de Indiase hoofdstad New Delhi reageerde kalm. Ook op de beurs was er geen paniek. De lokale BSE Sensex-beursindex ging gisteren met 1,00 % omhoog.

Trump kiest India als nieuwe schietschijf. De Standaard, 6 maart 2019, 25.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers