mens en samenleving logo

Trump dreigt opnieuw met ‘ernstige gevolgen’ voor Europa

Donald Trump dreigt met nieuwe douanetarieven op tal van Europese producten als er niet snel nieuwe handels­gesprekken komen. De EU ruziet intern over de aanpak.

Als ze niet met ons willen praten, dan gaan we maatregelen nemen die ernstige economische ­gevolgen zullen hebben. We gaan douanetaksen heffen op tal van producten’, zei Trump. Die maatregelen zullen ‘goed zijn voor de Verenigde Staten’, aldus de president, die gisteren opnieuw foeterde dat de Europeanen de Amerikanen ‘zeer, zeer onrechtvaardig’ behandelen.

De handelsrelaties tussen de VS en de Europese Unie staan al een tijd onder druk omdat de regering van Trump handelstarieven oplegde voor buitenlands staal en aluminium, waarop de EU tegenmaatregelen nam en onder meer hogere importtaksen oplegde voor Amerikaanse Harley-Davidson-motoren.

Maar dat bleek slechts een opmaat voor meer, want al snel bleek duidelijk dat Trump vooral de Europese (lees Duitse) auto-industrie viseert. Afgelopen zomer kon Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker in het Witte Huis nieuwe heffingen op Europese auto’s vermijden, in ruil voor principiële toezeggingen over de import van onder meer sojabonen en vloeibaar gas. Sindsdien liggen de gesprekken tussen beide handelsblokken stil.

De Europese Commissie presenteerde onlangs een mandaat voor nieuwe onderhandelingen met ­Washington over onder meer de ­eliminatie van alle invoertaksen op industriële goederen. Verwacht werd dat het Europees Parlement de lancering van nieuwe handelsgesprekken zou steunen, maar het halfrond kon gisteren geen gemeenschappelijk standpunt innemen.

De bal ligt nu in het kamp van de Europese ministers, die met een ­gekwalificeerde meerderheid moeten beslissen over het handelsmandaat. Landen als Frankrijk, Spanje en Italië zijn kritisch over het Commissievoorstel. Pas na een definitief handels­akkoord komt de bal terug bij het ­Europees Parlement, dat dit akkoord dan moet goedkeuren.

Trump dreigt opnieuw met ‘ernstige gevolgen’ voor Europa. De Standaard, 15 maart 2019, 25.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers