Waarom centrale bankiers volop goud kopen

Er is iets gaande op de financiële markten wat u wellicht is ontgaan. De centrale banken kochten afgelopen jaar 615,5 ton goud in, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de World Gold Council (WGC) die begin deze maand werden bekendgemaakt door het persagentschap Reuters. Dat is een toename van liefst 74,00 % ten opzichte van 2017.

De goudaankopen door centrale banken zitten daarmee op het hoogste niveau sinds 1967. Volgens schattingen van de WGC hebben centrale banken nu gezamenlijk bijna 34.000 ton goud op de plank liggen.

Het meest actief op de goudmarkt was de centrale bank van Rusland, die minder afhankelijk wil worden van de Amerikaanse dollar. Deze bank heeft in 2018 bijna al zijn Amerikaanse staatsobligaties omgeruild voor goud. Ook de Turkse centrale bank was vorig jaar zeer actief: 51,5 ton, terwijl Kazachstan plaats drie op de jaarlijst wegkaapte.

Ook belangrijk: China voegde onlangs voor het eerst sinds oktober 2016 opnieuw wat edelmetaal aan haar voorraad toe, terwijl India vorig jaar in totaal 70 ton goud heeft gekocht. In totaal waren centrale banken van opkomende markten goed voor 100 ton aan nieuwe aankopen, berekende de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs deze week.

Dat centrale banken hun goudreserves vergroten, is niet nieuw. Dat gebeurt al sinds de crisis van 2008, toen vooral Duitsland een groot deel van zijn goudreserves versneld repatrieerde. Mede omdat er twijfel was gerezen over de echtheid van de Duitse goudstaven in de buitenlandse kluizen (DS 23 augustus 2017). Toch is het opvallend dat de goudaankopen afgelopen jaar wereldwijd in een stroomversnelling gekomen zijn. Dat is volgens de World Gold Council vooral het gevolg van de hogere geopolitieke en economische onzekerheid. Denk maar aan de handelsoorlog tussen China en de VS en de dreigende Brexit.

Tel daarbij de dalende aandelenkoersen op het eind van vorig jaar en het vooruitzicht op een minder agressief monetair beleid in de VS en je hebt volgens financiële analisten de belangrijkste redenen waarom heel wat centrale banken meer diversificatie willen aanbrengen in hun reserves. Resultaat? De goudprijs (die in 2018 lange tijd stabiel is gebleven) begon net voor het jaareinde plots te stijgen en klom in het eerste kwartaal van dit jaar zelfs met bijna 9,00 %.

Analist Jeffrey Currie van Goldman Sachs ziet de goudprijs dit jaar nog verder stijgen tot zelfs 1.450 dollar per troy ounce. En dit niet alleen vanwege het nerveuze aankoopbeleid van de centrale banken. De grondstoffenanalist citeert bij het persagentschap Bloomberg nog drie andere redenen. Angst voor een nieuwe, wereldwijde recessie, de verwachte verzwakking van de Amerikaanse dollar en de toegenomen koopkracht in opkomende economieën als India en China, traditioneel belangrijke afzetmarkten voor fysiek goud. We zijn benieuwd of hij gelijk krijgt. Want dat zou betekenen dat goud zijn status als vluchthaven dan toch niet kwijt is.

TANGHE, N. Waarom centrale bankiers volop goud kopen. De Standaard, 18 februari 2019, 18.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo