mens en samenleving logo

Lekkende spuitbussen en zinkende ceo’s

Airopack Technology Group, de voormalige partner van de Oost-Vlaamse petflessenfabrikant Resilux, voert een noodkapitaalverhoging van 117 miljoen euro door. Het Amerikaanse durfkapitaalfonds Apollo, dat in 2016 in de plaats van Resilux aan boord kwam als partner voor de Nederlandse familie Kelders, zal het gros van de middelen ophoesten. De injectie moet de fabrikant van de vernieuwende spuitbussen zonder drijfgas drijvende houden.

Voor Quint Kelders, de co-oprichter van Airopack, wordt het een roemloze aftocht. Hij wordt vervangen als ceo, maar moet zijn stemrechten ter beschikking stellen van Apollo, om de Amerikanen toe te laten de macht te grijpen bij Airopack. Resilux lijkt daarmee het gelijk aan zijn kant te krijgen, toen het zich in 2015-2016 niet liet meeslepen door de optimistische plannen van Kelders en koos voor een voetjes-op-de-grondstrategie.

Kelders daarentegen hield beleggers een gouden toekomst voor en onderhandelde achter de rug van Resilux om een nieuw partnership met Apollo. Om die intrede mogelijk te maken, moest Resilux opzijgeschoven worden. Een scenario dat Resilux uiteindelijk slikte, want het vreesde dat de strategie van Kelders jarenlange verliezen met zich zou brengen. De door Kelders afgedwongen scheiding liet Resilux wel toe 62 miljoen euro te ­recupereren.

Airopack daarentegen stapelde de verliezen op. In 2016 zo’n 42,3 miljoen, een jaar later 40 miljoen en in de eerste jaarhelft van dit jaar al 23,5 miljoen. Het eigen vermogen van de vennootschap werd steeds zwaarder negatief en Apollo moest bijspringen met overbruggingskredieten om de spuitbusfabrikant overeind te houden. Het recentste krediet dateert van augustus. In het vrijdag bekendgemaakte plan komt er een nieuw overbruggingskrediet van 25 miljoen.

Voor Kelders en de kleine beleggers die geloofden in de gouden bergen, dreigt een zware verwatering. Via een bijzondere aandeelhoudersvergadering in februari zal Apollo de uitoefenprijs van zijn oude warrants in Airopack laten verlagen van 5 Zwitserse frank per aandeel naar 1 Zwitserse frank. Apollo wil bovendien zekerheid dat het minstens de helft plus één aandeel in Airopack kan verwerven. Kelders moet een aandelenuitgifte die dit mogelijk maakt steunen. Bovendien moeten aandeelhouders in april ook nog eens groen licht geven voor een publieke noodkapitaalverhoging. Aandelen die kleine beleggers niet opnemen, gaan naar Apollo. Dit alles tegen de bodemprijs van 1 Zwitserse frank per aandeel.

Voor kleine (Belgische) beleggers die destijds vielen voor Kelders’ sirenenzang, dreigt een financiële kater. De koers van het aandeel is dit jaar al bijna gehalveerd, maar de crash richting uitgifteprijs van 1 Zwitserse frank moet nog komen. Kelders wist lang goed voor zichzelf te zorgen met een loon van circa 1 miljoen euro per jaar, maar wordt nu al even onzacht naar de nooduitgang ­gewezen.

DENDOOVEN, P. Lekkende spuitbussen en zinkende ceo’s. De Standaard, 2018-12-03, 18.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers