OPEC overweegt beperking met 1,4 miljoen vaten per dag

Het oliekartel OPEC komt op 6 december bijeen om de strategie voor volgend jaar te bepalen. Achter de schermen wordt hard gewerkt om de vergadering voor te bereiden. Daarbij ligt een voorstel op tafel om de productie met 1,4 miljoen vaten per dag te beperken.

Dat de olieproducerende landen de kraan ietwat willen dichtdraaien, heeft alles te maken met de forse terugval in de prijzen. Dinsdag zakte de prijs voor een vat Noordzeeolie nog met 6,60 %, het grootste verlies in drie jaar. Sinds begin oktober, toen de vrees voor een fors lagere Iraanse olie-export opspeelde en de prijs piekte op 86 dollar, is de olieprijs bijna met een kwart gedaald. Een vat Noordzeeolie kost vandaag nog slechts 66 dollar.

Vooral de angst voor een lagere vraag naar olie, als gevolg van een tragere groei van de wereldeconomie, speelt de olieprijs parten. En dat valt samen met een recordaanbod vanuit Saoedi-Arabië, Rusland en de VS. Om te vermijden dat de oliemarkt opnieuw zou geconfronteerd worden met een overaanbod, zint de OPEC op een productieverlaging. Ook niet-OPEC-lid Rusland zou bereid zijn om aan de productieverlaging deel te nemen.

Brandstof goedkoper

De lagere olieprijzen hebben wel als gevolg dat zowel de brandstoffen als de stookolie vanaf vandaag goedkoper worden. Voor een liter benzine betaalt u vandaag nog maximaal 1,44 euro, de laagste prijs sinds eind maart.Ook stookolie daalt 2,5 cent per liter of 25 euro per 1.000 liter.

OPEC overweegt beperking met 1,4 miljoen vaten per dag. Het Laatste Nieuws, 2018-11-15, 31.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo