mens en samenleving logo

Grootste indexering in zes jaar jaagt bedrijven op kosten

De lonen van meer dan 450.000 bedienden zullen volgend jaar geïndexeerd worden met 2,17%. Dat is het hoogste percentage in zes jaar. Voor de bedrijven betekent dit een meerkost van 650 miljoen euro.

Hoewel het percentage nog niet helemaal vastligt, heeft hr-bedrijf Acerta alvast een schatting gemaakt van de loonindexering die de bedienden volgend jaar mogen verwachten. Dit jaar werden de lonen met 1,83 % geïndexeerd, volgend jaar komt daar naar verwachting 2,17 % bij. De indexering geldt voor alle bedienden in paritair comité 200 (PC 200). Daaronder vallen onder meer callcenters, uitzendkantoren, IT, toerisme, telecom, bouw, drukkerijen en uitgeverijen. In totaal gaat het om grofweg een derde van alle bedienden in ons land. Maar in de meeste gevallen volgen ook de andere bedienden die trend.

Voor de werknemers is de indexering een leuk extraatje, voor de bedrijven een extra kostenstijging. En dat is voor veel ondernemingen moeilijk te verteren. Zeker omdat de meeste bedienden in PC 200 werken in een kmo. Meer dan de helft (57,00 %) van de werkgevers heeft minder dan 5 mensen in dienst, en 87,00 % minder dan 20.

“En die indexering is niet het enige probleem”, benadrukt Bart Vancraeynest, hoofdeconoom bij de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka. “Deze indexering komt boven op de krapte op de arbeidsmarkt, die sowieso al een opwaartse druk zet op de salarissen. En intussen zijn ook de loononderhandelingen gestart, om de loonkostenstijging van de twee komende jaren vast te leggen. Voor de bedrijven vallen die hogere kosten ten slotte op een moment dat de internationale economie verslechtert en de brexit op til is.”

Niet dramatiseren

Maar hoeveel kost zo’n indexering aan de bedrijven? “De totale bruto loonmassa in de privésector moet op 85 à 100 miljard euro worden geschat”, zegt Edward Roosens, hoofdeconoom bij de Belgische werkgeversorganisatie VBO. “Als daar een indexering van 2,1à % bijkomt, spreken we al snel over een kostenfactuur die met 1,7 à 2 miljard euro stijgt. Dat is toch een serieuze tegenvaller.”

Stephan Vanhaverbeke, directeur bij technologiefederatie Agoria, schat dat deze indexering 650 miljoen euro zal kosten voor de meer dan 50.000 bedrijven van wie de bedienden in PC 200 vallen. “Hoe je het ook draait of keert, zo’n indexering tast altijd de concurrentiekracht van onze bedrijven – en dus ook de werkgelegenheid – aan. En deze indexering is niet het gevolg van onderhandelingen of een verbeterde rendabiliteit van de bedrijven.”

Toch weigeren economen de extra kosten te dramatiseren. “Het zou veel slechter zijn als de indexering op een moment zou vallen dat de economie in een recessie verkeert”, zegt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België. “Bovendien zitten in onze buurlanden de lonen ook in de lift. Dus de concurrentiekracht zal niet al te fel aangetast worden.”

En, zo voegt Bart Vancraeynest (Voka) eraan toe: “Tijdens de huidige legislatuur is de loonkostenhandicap gezakt van 17,00  naar 11,00 %. Dus daar zijn al grote stappen gezet.”

Grootste indexering in zes jaar jaagt bedrijven op kosten. De Morgen, 2018-11-28, 9.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers