mens en samenleving logo

General Motors schrapt 14.000 banen en sluit zeven fabrieken

Autobouwer General Motors schrapt meer dan 14.000 banen en schrapt fabrieken. Met dank aan de handelsconflicten van president Trump.

De Amerikaanse ­autobouwer General Motors (GM) gaat 15,00 % van zijn personeel – meer dan 14.000 mensen – op straat zetten en ­zeven fabrieken sluiten. En dat terwijl het bedrijf al twee jaar op rij recordwinsten liet optekenen. ‘We nemen deze maatregelen terwijl de economie sterk is’, stelde ceo Mary Barra. ‘Deze sector verandert snel en we willen maken dat we voorbereid zijn. Dat moeten we doen nu het bedrijf en de economie het goed doen.’

GM zegt zich met de reorganisatie meer te willen richten op de ontwikkeling van autonoom ­rijdende en elektrische auto’s. Daarvoor zullen dan weer nieuwe profielen worden aangetrokken. Eerder dit jaar startte het bedrijf al een vrijwillig vertrekprogramma waarmee het 18.000 jobs wilde schrappen.

Met de ingreep wil General Motors 6 miljard dollar besparen. Maar die zuurstof heeft het bedrijf niet alleen nodig om die transitie naar elektrische en zelfrijdende auto’s te maken, maar ook om enkele problemen het hoofd te bieden.

Want in tegenstelling tot andere autofabrikanten, produceren heel wat GM-fabrieken maar één automodel. En de traditionele berlines, die in sommige van die fabrieken worden gemaakt, zijn almaar minder populair in de VS. Daar is de consument vooral verlekkerd geworden op SUV’s en pick-uptrucks. In totaal sluiten zeven fabrieken de deuren, waarvan vijf in Noord-Amerika. Welke de twee vestigingen buiten Amerika zijn, is nog niet geweten.

Handelsoorlogen

Maar ook de impact van de politieke besluitvorming in de VS laat zich voelen in de beslissing. Barra legde de link niet nadrukkelijk, maar wanneer het gaat over de problemen waar GM mee kampt, horen daar ook de handelsoorlogen van de regering-Trump bij. General Motors zegt dat de importtarieven op buitenlands staal het bedrijf al 1 miljard dollar hebben gekost.

In een interview met The Wall Street Journal zei president Trump dat hij zijn ongenoegen zondagavond aan Barry duidelijk had gemaakt. Over de fabriek in Ohio zou hij gezegd hebben: ‘Ik hoop dat hij niet lang gesloten blijft, Mary, want anders heb je een probleem. Ik hou van Ohio. Je bent met de verkeerde zijn voeten aan het spelen.’

Toen Barry stelde dat het model dat in die fabriek werd gebouwd, de Chevy Cruze, niet goed verkoopt, zei Trump dat hij in de fabriek dan maar ‘een andere auto moet bouwen die wél goed verkoopt’. Trump voegde er ook aan toe dat GM maar eens moet stoppen met ‘auto’s in China te bouwen’.

General Motors schrapt 14.000 banen en sluit zeven fabrieken. De Standaard, 2018-11-27, 27.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers