Prijzen van koffie en suiker kelderen

Suiker is al 30,00 % goedkoper geworden, koffie 17,00 %. Oorzaak? De escalerende handelsoorlog en overproductie.

De prijzen van koffie en suiker op de internationale goederenmarkt zijn ingestort. Brazilië is de grootste producent van beide, en de Braziliaanse real heeft net als de Argentijnse peso en Turkse lira fors verloren ten opzichte van de dollar. Maar dat is niet de enige oorzaak. Voor suiker is wereldwijd sprake van een overproductie. Daarnaast is er minder vraag naar suiker, omdat in veel westerse landen – vanwege de toenemende aandacht voor een gezondere levensstijl – suiker plaatsmaakt voor kunstmatige zoetstoffen.

De koffieprijs is gedaald naar het laagste niveau in tien jaar. Naast de verzwakking van de Braziliaanse munt real en het negatieve sentiment door de handelsoorlogen van Trump speelt ook een toename van de productie een rol. Dat heeft wereldwijd gevolgen. In Afrika kelderden vorige week de prijzen op koffieveilingen in Oeganda en Kenia.

Op de New Yorkse goederentermijnmarkt gokken speculanten zoals hedgefondsen massaal op een verdere daling van de koffieprijs. Ze gaan massaal short – ze verkopen koffie op termijn, in de verwachting dat ze het later veel goedkoper kunnen inkopen. Dat versterkt de trend naar een verder dalende prijs. Het aantal shortposities met levering in december is verdrievoudigd van 30- tot 90 duizend contracten, aldus de US Commodity Futures Trading Commission. Die contracten zijn samen goed voor 25 miljoen zakken arabica-koffiebonen van 60 kilo – de helft van de Braziliaanse oogst.

‘Mogelijk zullen we een dergelijke markt met zoveel shortcontracten nooit meer zien’, zei Shawn Hackett, de president en ceo of Hackett Financial Advisors, tegen CNBC. Zijn firma houdt zich bezig met onderzoek van de koffietermijnmarkt. ‘Het is adembenemend…vooral als deze contracten eind dit jaar allemaal aflopen. Niemand weet wat er dan gebeurt.’

Volgens beleggersblad Barron’s nemen de speculanten grote risico’s, omdat door aanhoudende droogte de koffie-oogst dit jaar lager kan uitvallen waardoor ‘de prijzen wel eens met 40 procent kunnen stijgen’.

Brazilië is met een productie van ruim 50 miljoen zakken veruit de grootste koffieproducent ter wereld, vóór Vietnam, Colombia, Indonesië, Honduras, Ethiopië en Oeganda. De productie in Brazilië was in juni met 2,55 miljoen zakken 48 procent hoger dan in mei en 17 procent hoger dan in juni vorig jaar. Hiermee is het marktaandeel van Brazilië op de wereldmarkt gestegen van 41 naar 44 procent.

Hackett zei de komende maanden echter geen grote omslag te verwachten. Mogelijk zal de uitslag van de presidentsverkiezingen in Brazilië in het najaar de koers van de real kunnen versterken, waardoor de prijs in dollars stijgt. Veel koffieproducenten moeten hun bonen nu onder de kostprijs verkopen. Vooral in Colombia en Peru wordt door kleine koffieboeren geklaagd over de huidige lage prijzen. Een echte prijsstijging is pas in het volgend voorjaar te verwachten, zo menen analisten.

In de Nederlandse supermarkten is nog weinig te merken van de gedaalde prijzen voor koffie en suiker op de internationale markt, mede doordat de euro in verhouding tot de dollar minder sterk is gestegen.

DE WAARD, P. Prijzen van koffie en suiker kelderen. De Volkskrant, 2018-08-20, 17.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo