mens en samenleving logo

Duizenden werknemers delen in winst

Al minstens 8.500 werk­nemers hebben geprofiteerd van de nieuwe fiscaal ­vriendelijke regeling rond winstpremies.

Een halfjaar na de introductie van de nieuwe winstpremie blijkt dit instrument vooral bij kmo’s populair te zijn. Dat blijkt uit een inventarisatie door het sociaal secretariaat SD Worx, dat op basis van het aantal lonen ongeveer een derde van de markt vertegenwoordigt. Van de bedrijven die bij SD Worx zijn aangesloten, hebben er 120 een winstpremie uitgekeerd aan het personeel. Ter vergelijking: van de vorige regeling, de werknemersparticipatie, maakten vorig jaar in de eerste vier maanden in totaal elf bedrijven gebruik. Dit jaar hebben zo’n 8.500 werknemers de premie al ontvangen. SD Worx denkt dat het aantal dit jaar nog kan toenemen tot 10.000.

Zomerakkoord

De fiscaal vriendelijke winstpremie was vorig jaar een onderdeel van het zomerakkoord. De regeling deed zijn intrede op 1 januari van dit jaar. Ondernemingen kunnen sinds die datum een deel van hun winst als bonus toekennen aan de werknemers. Die bonus is gedeeltelijk vrijgesteld van socialezekerheidsbijdragen en er hoeft maar 7,00 % belasting op te worden betaald. De winstpremie wordt toegekend aan alle werknemers en bestaat uit een vast bedrag of een vast percentage op het loon. Het is ook mogelijk om onderscheid te maken tussen verschillende categorieën werknemers, maar daarvoor is een strengere procedure nodig.

Een van de bedrijven die de nieuwe regeling hebben toegepast, is Hesse Benelux uit Nazareth, dat actief is in coating voor hout en glas en 21 werknemers telt. ‘De winstpremie is een extra boven op de individuele bonus. Deze premie werkt zeer stimulerend voor onze medewerkers’, zegt office manager Silvie De Roo. ‘Ze krijgen allemaal hetzelfde bedrag uit de winst waartoe ieder van ons heeft bijgedragen. We houden van de 400 euro ongeveer 325 euro netto over. Dat is financieel veel interessanter dan een gewone bonus of premie.’

De regeling is nog niet zo erg bekend. ‘Er is zeker nog meer poten­tieel’, zegt Geert Vermeir van SD Worx. ‘De komende jaren kan deze financieel gunstige maatregel aan belang winnen, naarmate meer bedrijven dit instrument leren kennen’.

De meeste bedrijven kiezen ervoor om hun medewerkers een rond bedrag van een paar honderd euro toe te kennen. Het mediane bedrag in de inventarisatie van SD Worx bedraagt 445 euro. Dat betekent dat de helft eronder ligt en de helft erboven. In 16,00 % van de gevallen bedraagt de premie meer dan 1.000 euro, in 3,00 % minder dan 100 euro.

Duidelijke appreciatie

Ook Reynaers Aluminium kende zijn personeel een winstpremie toe. ‘Dat is een duidelijke appreciatie voor het goede werk dat we samen hebben gepresteerd: de inzet van elke medewerker werd zo beloond, helemaal in lijn met onze bedrijfsslogan Together for Better’, zegt personeelsverantwoordelijke Anja De Ridder. Reynaers Aluminium combineert de winstpremie met de al langer bestaande loonbonus. Die is eveneens fiscaal vriendelijk en is afhankelijk van het behalen van een collectieve doelstelling. Beide systemen tellen niet mee voor de loonnorm.

MOOIJMAN, R. Duizenden werknemers delen in winst. De Standaard, 2018-07-17, 25.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers