mens en samenleving logo

Risicovol schaakspel tussen China en VS

Het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China escaleert. De Aziatische grootmacht kondigde invoerheffingen aan op Amerikaanse producten ter waarde van 50 miljard dollar, zo’n 40 miljard euro. ‘We kunnen nog niet spreken van een handelsoorlog, maar ik ben er niet gerust in’, zegt econoom Paul De Grauwe.

Sojabonen, auto’s en vliegtuigen. Het is een greep uit de 106 Amerikaanse producten die getroffen kunnen worden door de invoerheffingen die het Chinese ministerie van Handel heeft aangekondigd. Dat wil tarieven van 25,00 % hanteren. Het is een tegenreactie op eerdere Amerikaanse maatregelen. Zo geldt er sinds eind maart een heffing op Chinees staal en aluminium en richtten de VS eerder deze week het vizier op 1.300 Chinese producten, goed voor eveneens 50 miljard dollar. De regering-Trump wil de invoertarieven op verschillende hoogtechnologische producten, onder meer halfgeleiders, met 25,00 % verhogen.

Op dit moment zijn de recentste Amerikaanse en Chinese heffingen nog niet ingegaan. Wanneer de taksen wel van kracht worden, is voorlopig onbekend. Van Amerikaanse kant zal op zijn vroegst eind mei een besluit worden genomen. De VS verwijten China diefstal van technologie en intellectuele eigendom van Amerikaanse bedrijven en richten zich daarom op hightech producten. China, dat aanvankelijk heffingen invoerde op Amerikaanse noten, varkensvlees en wijn, verzet zich tegen die heffingen en heeft een zaak aangespannen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Het valt momenteel niet te voorspellen wat de uitkomst, of de wereldwijde impact, van het handelsconflict zal zijn. Verschillende experts, onder wie economische adviseurs van president Trump, wijzen erop dat onderhandelingen tussen de beide grootmachten nog mogelijk zijn. “We kunnen nog niet spreken van een handelsoorlog, maar ik ben er niet gerust in”, zegt econoom Paul De Grauwe van de London School of Economics. “Wat we nu zien, is bijzonder risicovol. Het zou tot onderhandelingen en een akkoord kunnen leiden, maar dan moet je langs beide kanten rationeel zijn. En met Trump weet je nooit wat er kan gebeuren.”

Het conflict leidt alvast tot grote nervositeit op de internationale markten. De Amerikaanse beurzen maakten gisteren aanvankelijk een duik, maar herstelden zich gaandeweg. De koersen van verschillende Amerikaanse bedrijven, zoals vliegtuigbouwer Boeing, bleven wel in het rood. President Donald Trump leek, op zijn manier, de gemoederen te willen sussen. “We zijn niet in handelsoorlog met China”, schreef hij op Twitter. “Die oorlog werd jaren geleden al verloren door de dwaze, of incompetente, mensen die de VS vertegenwoordigden.”

Trump verwees opnieuw naar het handelstekort dat de VS met China hebben. Volgens de Amerikanen bedraagt dat 375 miljard dollar, omgerekend 305 miljard euro. Trump wil dat met ongeveer 100 miljard dollar, zo’n 81 miljard euro, verlagen. Maar de tegenreacties op zijn protectionistische maatregelen lijken in de eerste plaats zijn eigen rurale kiezers te treffen. De Chinezen richten zich niet voor niets op de sojaboon: een kwart van de totale Amerikaanse productie gaat momenteel naar China. “Op de volledige Amerikaanse economie zijn heffingen ter waarde van 50 miljard dollar bijna niets, maar ze proberen Trump maximaal pijn te doen en richten zich nu op zijn landbouwkiezers”, zegt De Grauwe. “Op hen kan het een grote impact hebben.”

AMKREUTZ, R. Risicovol schaakspel tussen China en VS. De Morgen, 2018-04-05, 1.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers