Hoe zit het met het ‘stil faillissement’ en de ‘tweede kans’?

Vanaf 01.05.2018 wijzigen de spelregels van het faillissement. In de media was er sprake van dat er hierdoor een ‘stil faillissement’ zou komen en dat zelfstandigen sneller een ‘tweede kans’ zouden krijgen. Is dat ook effectief zo?

Nieuwe spelregels over faillissement

Een nieuw wetboek weldra in voege. Het nieuwe boek XX van het WER (Wetboek economisch recht) vervangt met ingang van 01.05.2018 de huidige Faillissementswet en wijzigt een aantal belangrijke spelregels over het faillissement.

Ruimer toepassingsgebied. Op basis van deze nieuwe wetgeving kunnen onder meer ook klanten met een vrij beroep, vzw, enz. failliet verklaard worden.

Zgn. wrongful trading. Indien bij een faillissement van een onderneming vastgesteld wordt dat de huidige of gewezen bestuurders, zaakvoerders, enz. wisten of behoorden te weten dat er geen vooruitzicht was om een faillissement te vermijden en toch verder deden, kunnen ze voortaan persoonlijk aansprakelijk gesteld worden.

Ook een stil faillissement? Neen, uiteindelijk komt dat er niet! Het was aanvankelijk wel de bedoeling dat er onder bepaalde omstandigheden in discretie en zonder publiciteit een faillissement voorbereid kon worden. Die mogelijkheid tot stil faillissement werd echter afgevoerd na een arrest van het Hof van Justitie (arrest van 22.06.2017) waarin zo’n systeem bekritiseerd werd.

Na het faillissement een tweede kans?

Is opnieuw starten eenvoudiger? Wie als natuurlijke persoon in een faillissementsprocedure zit, zou opnieuw moeten kunnen starten met een onderneming. De schulden die niet terugbetaald kunnen worden, kunnen dan binnen het faillissement kwijtgescholden worden.

Daarover is er wél iets gewijzigd. Voorheen moest de rechter nagaan of de gefailleerde ‘verschoonbaar’ was. Hij moest dan zgn. ongelukkig en te goeder trouw zijn. In plaats van dit systeem komt er nu een systeem van kwijtschelding.

Kwijtschelding gebeurt soms automatisch. Vanaf 01.05.2018 zal een gefailleerde natuurlijke persoon haast automatisch een kwijtschelding krijgen! Hoewel de verschoonbaarheid voorheen al eerder de regel was, zal met de wetswijziging de kwijtschelding een ‘automatisme’ worden.

Twee voorwaarden. De kwijtschelding gebeurt automatisch (art. XX. 173 WER) indien de gefailleerde erom vraagt én indien er geen kennelijk grove fouten door hem gemaakt werden die bijgedragen hebben tot het faillissement.

Let op! Indien er wel sprake is van een kennelijk grove fout, dan kan de kwijtschelding geheel of gedeeltelijk geweigerd worden.

Tip. Voor de gefailleerde zelf wordt het hierdoor wel eenvoudiger om een nieuwe activiteit niet lang nadien op te starten. Die kwijtschelding kan er immers al komen alvorens het faillissement helemaal rond is.

Als schuldeiser niet altijd in uw voordeel… Zo voorziet het wetboek dat opbrengsten van arbeidsprestaties geleverd na het openvallen van het faillissement of van erfenissen die nadien kwamen, geen deel meer uitmaken van de boedel. Dit beperkt verder de mogelijkheden om uw schulden nog te kunnen innen.

Hoe speelt u daar dan op in? U kunt voorzien in een pandrecht of een eigendomsvoorbehoud. Dergelijke zekerheden overleven immers zelfs de kwijtschelding.

Hoe zit het met het ‘stil faillissement’ en de ‘tweede kans’? Ondernemingsdatabank, 2018-04-06 https://ondernemingsdatabank.indicator.be/recht___slechte_betalers/hoe_zit_het_met_het__stil_faillissement__en_de__tweede_kans__/VLTATAAR_EU25160401?src=albyemail&utm_source=vlaatoal_byemail&utm_campaign=dom_53_VLTATAAL_2018-03-21%252015:59:47.51545+00&utm_medium=email&utm_content

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo