mens en samenleving logo

Wasmachines eerste schot in Trumps handelsoorlog

President Trump zet zijn protectionistische taal nu om in daden. Hij voert importheffingen in op wasmachines en zonnepanelen. Critici vrezen voor Chinese represailles.

Voor een buitenlandse wasmachine zal de Amerikaanse consument binnenkort een stuk meer moeten betalen. President Donald Trump heeft namelijk invoertaksen goedgekeurd voor wasmachines. De eerste 1,2 miljoen stuks die de VS binnenkomen, worden belast aan 20,00 %. Daarna gaat het om liefst 50,00 %.

Trump reageert daarmee op een oproep van Amerikaanse producenten van wasmachines, zoals Whirlpool. Zij klaagden dat buitenlandse concurrenten zoals Samsung en LG hun producten aan dumpingprijzen op de Amerikaanse markt afzetten. ‘Tussen 2012 en 2016 steeg het aantal geïmporteerde wasmachines dramatisch, wat leidde tot grote verliezen bij binnenlandse producenten’, klinkt het in een fact sheet van het ministerie voor handel. Er wordt gesproken over ‘oneerlijke praktijken.’

Behalve wasmachines gaat het ook over zonnepanelen. De Amerikaanse bedrijven Sunica en Solarworld klaagden dumpingpraktijken aan van Chinese concurrenten die bovendien gesubsidieerd zouden worden door de Chinese overheid. Importtarieven van 30,00 % moeten daar een eind aan maken.

America first

Met de invoertaksen voegt president Trump de daad bij het woord. Tijdens zijn verkiezingscampagne verdedigde hij meermaals een uitgesproken protectionistische agenda, om Amerikaanse bedrijven te beschermen tegen buitenlandse concurrentie. Hij brak daarmee radicaal met het traditionele Republikeinse geloof in de vrije markt.

Critici vrezen dat die eerste protectionistische handeling kan leiden tot represailles en zo kan uitmonden in een handelsoorlog. ‘Dit is het begin van een moeilijke periode van de relaties tussen Amerika en China’, stelde David Doller van het Brookings Institute in Washington, en eerder werkzaam bij de Amerikaanse centrale bank, aan Bloomberg. ‘Deze eerste maatregelen zijn bescheiden, en zullen waarschijnlijk worden onthaald met gelijkaardige acties van China. De hamvraag is of het protectionistische beleid van de VS daarna zal escaleren. Dat zou beide economieën schaden.’

China heeft intussen al negatief gereageerd. In een mededeling wees Wang Hejun van het Chinese ministerie voor Handel op de ‘fragiele basis van het internationaal economisch herstel.’ Volgens hem zijn protectionistische ingrepen als deze ‘schadelijk voor de evenwichtige ontwikkeling van de economie.’ Hij heeft het over ‘onjuiste praktijken van de VS’, en zegt dat China in elk geval zijn gram zal proberen te halen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Ook Zuid-Korea, thuisland van Samsung, is al naar de WTO gestapt.

LEMMENS, K. Wasmachines eerste schot in Trumps handelsoorlog. www.standaard.be, 2018-01-23. Geraadpleegd op 2018-01-25 via www.standaard.be

Lees ook ‘Er dreigen Amerikaanse banen voor de bijl te gaan

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers