mens en samenleving logo

Files kosten Belgische bedrijven 100 miljoen euro per jaar

Brussel blijft de meest verzadigde stad van België: een traject waarover je zonder file een halfuur zou rijden, kost je vandaag gemiddeld meer dan veertig minuten. Maar in Antwerpen, dat met zijn haven bijna dubbel zoveel vrachtverkeer op zijn wegen heeft, zijn de economische kosten het zwaarst. De 22.147 vracht- en bestelwagens die er op een gemiddelde dag rondrijden, verliezen dagelijks elk 5,74 euro aan tijd in de file (gebaseerd op het Belgische minimumloon).

Voor alle Antwerpse bedrijven samen lopen de kosten zo op tot net geen 30 miljoen euro per jaar, 8 miljoen meer dan in de hoofdstad. Voor alle Belgische steden samen bedragen de filekosten 100 miljoen euro per jaar.

Dat alles blijkt uit de nieuwste Traffic Index van TomTom, dat via zijn gps-systemen verkeersopstoppingen wereldwijd meet. Blijkt daaruit ook: dat Brussel en Antwerpen tot de meest filegevoelige steden ter wereld horen, is een mythe. Ze halen respectievelijk de 37ste en de 79ste plaats. Boven aan de bedenkelijke top prijken Mexico City en Bangkok. Daar doe je over een traject dat zonder file een halfuur kost, gemiddeld al gauw vijftig minuten.

files

Files kosten Belgische bedrijven 100 miljoen euro per jaar. De Standaard, 2017-12-15, 10.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers