mens en samenleving logo

‘Er dreigen Amerikaanse banen voor de bijl te gaan’

Zuid-Korea zal de Amerikaanse invoer­tarieven aanvechten voor de Wereld­handels­organisatie.

‘Ze zijn slecht voor de verhoudingen in de wereld, voor de Amerikaanse economie en voor de werkgelegenheid in de VS.’ Zo sabelde Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz de nieuwe Amerikaanse invoertarieven voor wasmachines, zonnepanelen en zonnecellen neer. President Donald Trump nam de maatregel op vraag van drie Amerikaanse bedrijven – Whirlpool, Suniva en SolarWorld Americas – die kreunen onder de concurrentie van goedkope import.

De protectionisten juichten: Trumps moedige beslissing zou banen opleveren voor Amerikaanse arbeiders.

Maar de econoom Stiglitz waarschuwt dat de Amerikanen zich geen illusies moeten laten aanpraten. ‘De jaren vijftig en zestig komen niet terug. Dit land gaat niet herindustrialiseren. We kunnen misschien een aantal maakbedrijven terugbrengen, maar het zullen er zijn met robots in plaats van met banen voor mensen. Dus moeten we nieuwe activiteiten vinden, zoals zonnepanelen installeren. En wat doen we? We maken het juist moeilijker om zonnepanelen te installeren.’

Ondergang

De Solar Energy Industries Asso­ciation (SEIA) is het roerend eens met die analyse. Volgens de federatie zullen door Trumps beslissing dit jaar alleen al 23.000 Amerikaanse banen voor de bijl gaan. Van de 38.000 productie­arbeiders maken er slechts 2.000 zonnecellen en -panelen. Al de anderen vervaardigen toebehoren, dat niet onder Trumps maatregelen valt, maar er indirect wel het slachtoffer van is.

‘Het gaat mijn pet te boven dat een president willens en wetens beslist om een van de snelst groeiende segmenten van onze economie schade te berokkenen’, klaagde Tony Clifford van Standard Solar. ‘En dat allemaal om twee buitenlandse bedrijven van de ondergang te redden.’ Suniva’s hoofdaandeelhouder is Chinees en ­SolarWorld is Duits.

Ook de Amerikaanse consument dreigt er slecht bij te varen. Dankzij de import is de prijs van een zonne-installatie sinds 2010 met 70,00 % gedaald.

Niet alleen in de VS hebben de maatregelen een averechts effect. Ze waren in de eerste plaats gericht tegen China. Maar dat land zal niet eens het hardst getroffen worden. Meer dan 80,00 % van de zonnepanelen in de VS zijn ­geïmporteerd en meer dan de helft daarvan komt uit Zuid-Korea en Maleisië, twee bondgenoten van de VS. Slechts 8,00 % van de panelen komt uit China.

Vergelding

De Zuid-Koreaanse wasmachinefabrikanten worden er door de Amerikaanse regering van beschuldigd hun productie over de wereld te verspreiden om aan Amerikaanse invoerrestricties te ontsnappen. Samsung en LG hebben een kwart van de Amerikaanse markt – 2,5 tot 3 miljoen toestellen per jaar – in handen.

Ook Europa zal het voelen, tenzij Trump de maatregel zo opstelt dat de EU een uitzondering krijgt. De Europese Commissie zei gisteren eraan te twijfelen dat de maatregelen in overeenstemming zijn met de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WHO).

Zuid-Korea is alvast van plan dat uit te testen. Het kondigde gisteren aan een klacht in te dienen bij de WHO. De vorige keer dat de VS dezelfde clausule in de handelswet gebruikte – in 2003 om de invoer van staal uit China te belasten – kregen ze van de WHO ongelijk. President Bush trok daarop de maatregel in.

Bovendien is het niet uitgesloten dat Amerikaanse bedrijven uit andere sectoren het slachtoffer worden van Chinese vergeldingsmaatregelen. Toen Europees Commissaris voor Handel Karel De Gucht in 2012 antidumpingmaatregelen nam tegen Chinese zonnepanelen om de inheemse producenten te beschermen, trof Peking onder meer de Europese wijnmakers.

‘Er dreigen Amerikaanse banen voor de bijl te gaan’. De Standaard, 2018-01-24, 18.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers