Laatste obstakel fusie Ahold Delhaize in België verdwenen

Ahold Delhaize verkoopt de Albert Heijn aan de Groenplaats aan Spar (Colruyt). Daardoor verdwijnt de laatste hindernis die belette dat Albert Heijn en Delhaize konden samenwerken in België.

De overname van Delhaize door Ahold kreeg al in maart 2016 groen licht van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA), maar kon in België tot dusver nog altijd niet uitgevoerd worden. Ahold Delhaize moest eerst nog een aantal winkels verkopen aan andere retailers om voldoende concurrentie op de Belgische markt te behouden.

De verkoop van die winkels liep niet van een leien dakje. In een eerste fase mocht Ahold Delhaize zelf kopers zoeken. Het kreeg de zaak echter niet rond. Twee winkels in Antwerpen bleven een probleem. De BMA greep in door het verkoopproces toe te vertrouwen aan het auditkantoor Mazars. Dat kon gelijk welk aanbod, hoe slecht ook, in aanmerking nemen.

Dure huur

Uiteindelijk bleef alleen nog de Albert Heijn aan de Groenplaats een probleem. Mazars heeft die nu ‘verkocht’ aan de Spar-formule van Colruyt. Volgens betrokkenen gaat het om ‘heel zware voorwaarden’. Vooral het dure huurcontract was een probleem. Hoeveel geld Ahold Delhaize op de deal verliest, werd niet bekendgemaakt. Afgelopen zomer probeerde Ahold Delhaize de BMA nog te overtuigen de winkel te sluiten, maar die hield voet bij stuk.

De effectieve overdracht van de winkel zou pas half november helemaal een feit zijn, geeft de BMA nu aan. Vanaf dat moment kan Ahold Delhaize eindelijk ook in België optreden als één enkel bedrijf. Het afgelopen anderhalf jaar moesten beide organisaties nog apart aangestuurd worden en elke een eigen commercieel beleid voeren. Dat laatste zal dus binnenkort veranderen.

Albert Heijn

Delhaize en Albert Heijn zullen als één enkel bedrijf functioneren. Binnen Ahold Delhaize is wel afgesproken dat de merknaam Albert Heijn in België nog een kleine twee jaar blijft bestaan tot het merk Delhaize zelf opnieuw genoeg uitstraling heeft. Maar alle processen en kennis achter het uithangbord kunnen dus al samengevoegd worden. Op sommige terreinen, zoals inkoop, waren de krachten overigens al gebundeld.

Ahold Delhaize maakte begin september bekend dat Delhaize België voortaan onder het rechtstreeks toezicht van de topman van Albert Heijn Nederland komt, Wouter Kolk. Kolk kreeg daartoe de functie van operationele man voor Nederland en België.

Terzelfder tijd werd afscheid genomen van Denis Knoops, de ceo van Delhaize België. Die werd vervangen door de Fransman Xavier Piesvaux (ex-Carrefour, ex-Delhaize, ex-Walmart), die het dagelijks beleid op zich neemt.

DENDOOVEN, P. Laatste obstakel fusie Ahold Delhaize in België verdwenen. De Standaard, 2017-10-05, 27.

Lees ook Albert Heijn en Delhaize moeten winkels verkopen

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo