mens en samenleving logo

‘3D-prin­ters zul­len kwart we­reld­han­del weg­zap­pen’

Het ter plek­ke van prin­ten van goe­de­ren met 3D-prin­ters kan tegen 2060 bijna een kwart van de we­reld­han­del over­bo­dig maken, voor­spelt ING in een rap­port. In een agres­sief sce­na­rio zou zelfs 40 pro­cent van de han­del tegen 2040 ver­dwij­nen.

3D-prin­ting is één van de grote ‘me­ga­trends’ die onze eco­no­mie in de ko­men­de de­cen­nia op hun kop zul­len zet­ten. Maak­be­drij­ven, spoor­lij­nen, vracht­wa­gens, ha­vens en con­tai­ner­sche­pen: al­le­maal zul­len ze aan be­lang ver­lie­zen door­dat be­drij­ven en ge­zin­nen steeds meer goe­de­ren zelf zul­len kun­nen prin­ten, in plaats van die uit verre fa­brie­ken te moe­ten aan­voe­ren.

ING Think, de in­ter­ne denk­tank van ING-eco­no­mis­ten, heeft een po­ging ge­daan om die dis­rup­tie­ve ef­fec­ten te be­cij­fe­ren. Het is een stu­die met veel on­ze­ker­he­den, want om te be­gin­nen zijn er al geen goede sta­tis­tie­ken over de hui­di­ge waar­de van 3D-ge­prin­te voor­wer­pen en de bij­be­ho­ren­de dien­sten.

Snel­le­re prin­ters

Wél zeker is dat de tech­no­lo­gie met rasse schre­den voor­uit gaat. Spe­ci­a­lis­ten den­ken dat het tijd­perk van mas­sa­pro­duc­tie met ho­ge­snel­heids­prin­ters er wel de­ge­lijk aan komt. En de ge­vol­gen zou­den wel eens snel­ler voel­baar kun­nen zijn dan velen den­ken. De stu­die ci­teert en­ke­le be­drijfs­lei­ders die ver­wach­ten dat een aan­zien­lijk deel van de maak­in­du­strie – de prog­no­ses lopen uit­een van 5,00 tot 50,00 % – door 3D zal wor­den ver­van­gen.

ING zelf stel­de twee sce­na­rio’s voor­op: een con­ser­va­tief sce­na­rio waar­in het hui­di­ge in­ves­te­rings­tem­po in 3D-prin­ters wordt ver­der­ge­zet, en een agres­sief sce­na­rio waar­in die in­ves­te­rin­gen om de vijf jaar ver­dub­be­len.

31.000 mil­jard dol­larHet be­drag dat in een con­ser­va­tief sce­na­rio uit de we­reld­han­del zou ver­dwij­nen

In het eer­ste sce­na­rio zou de we­reld­han­del tegen 2060 vol­gens de stu­die 22 pro­cent lager lig­gen dan in een we­reld zon­der 3D-prin­ting. Daar­van is 18 pro­cent af­kom­stig van de goe­de­ren­han­del en de rest van on­der­steu­nen­de dien­sten. In harde munt gaat het om een be­drag van 31.000 mil­jard dol­lar dat uit de han­del zou wor­den weg­ge­zapt.

In het agres­sie­ve sce­na­rio is het ef­fect zelfs dub­bel zo groot én komt het nog twin­tig jaar snel­ler, tegen 2040.

Han­dels­te­kort

De be­lang­rijk­ste im­pact zal komen van ma­chi­ne­bou­wers, ma­kers van con­su­men­ten­goe­de­ren en de au­to­sec­tor. Dat zijn sec­to­ren die nu al zwaar in­ves­te­ren in 3D-tech­no­lo­gie én die een groot ge­wicht heb­ben in de we­reld­han­del.

ING Think keek ook wat de ge­vol­gen zul­len zijn voor de bi­la­te­ra­le han­dels­stro­men. De denk­tank voor­spelt dat het han­dels­te­kort van de VS met zijn grote han­dels­part­ners zal af­ne­men. Het gaat om Mexi­co en Duits­land (voor­al door de la­ge­re in­voer van auto’s en au­to-on­der­de­len uit die lan­den) en om China (ma­chi­nes en con­su­men­ten­goe­de­ren).

DE PRETER, W. ‘3D-prin­ters zul­len kwart we­reld­han­del weg­zap­pen’. De Tijd, 2017-09-30, 3.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers