Mario Drag­hi krijgt euro niet klein

De Eu­ro­pe­se Cen­tra­le Bank waar­schuw­de gis­te­ren dat de euro te snel stijgt. Maar de bood­schap dat ze in ok­to­ber haar sti­mu­lus her­be­kijkt, tilde de munt boven 1,20 dol­lar.

De ze­nuw­ach­tig­heid van de Eu­ro­pe­se Cen­tra­le Bank (ECB) over de waar­de van de euro is de jong­ste weken dui­de­lijk toe­ge­no­men. ‘De re­cen­te vo­la­ti­li­teit van de wis­sel­koers is een bron van on­ze­ker­heid die we van nabij moe­ten op­vol­gen’, zegt de cen­tra­le bank in een toe­lich­ting van het ren­te­be­sluit.

ECB-voor­zit­ter Mario Drag­hi pre­ci­seer­de op een pers­con­fe­ren­tie dat de mees­te be­stuur­ders hun be­zorgd­heid heb­ben uit­ge­spro­ken over de stij­ging van de euro. Op de vo­ri­ge ver­ga­de­ring sig­na­leer­den slechts en­ke­le be­stuur­ders dat ze be­zorgd zijn over de munt. De euro steeg sinds begin dit jaar met 14,00 % te­gen­over de dol­lar.

Die re­mon­te dwong de ECB haar in­fla­tie­prog­no­ses te ver­la­gen. Een ster­ke­re munt maakt in­ge­voer­de pro­duc­ten im­mers goed­ko­per. Frank­furt voor­spelt nu 1,20 % in­fla­tie in 2018 en 1,50 % in 2019. Dat be­te­kent dat de in­fla­tie nog twee jaar lager blijft dan de doel­stel­ling van ‘min­der dan maar dicht bij 2,00 %’. Maar Drag­hi blijft op­ti­mis­tisch: ‘Ik ge­loof dat de in­fla­tie in 2020 de doel­stel­ling zal be­na­de­ren.’

Ter­wijl de in­fla­tie lager is dan ver­wacht, is de eco­no­mi­sche groei hoger dan voor­zien. De ECB ver­hoog­de haar groei­prog­no­se voor 2017 van 1,90 naar 2,20 %. Ze ver­wacht dat de groei af­brok­kelt naar 1,80 % in 2018 en 1,70 % in 2019.

Drag­hi zei dat de ECB wel­licht op 26 ok­to­ber een be­slis­sing zal nemen over de obli­ga­tie­aan­ko­pen in 2018. De ECB koopt min­stens tot en met de­cem­ber 2017 elke maand voor 60 mil­jard euro staats­obli­ga­ties en ander schuld­pa­pier om de in­fla­tie op te krik­ken. Eco­no­men ver­wach­ten dat de ECB haar obli­ga­tie­aan­ko­pen vanaf ja­nu­a­ri ver­min­dert naar 40 mil­jard per maand.

Maar de ECB sig­na­leer­de dat ze be­hoed­zaam zal te­werk­gaan. ‘Een zeer sub­stan­tiële sti­mu­lus blijft nood­za­ke­lijk.’ Drag­hi be­klem­toon­de dat de be­stuur­ders on­te­vre­den blij­ven over de te lage in­fla­tie, hoe­wel de kern­in­fla­tie – de in­fla­tie ex­clu­sief ener­gie- en voe­dings­prij­zen – licht is ge­ste­gen. Hij voeg­de eraan toe: ‘We zul­len bij onze be­slis­sing re­ke­ning hou­den met de wis­sel­koers.’

De waar­schu­wing van Drag­hi over de euro leid­de niet tot een da­ling van de munt. In­te­gen­deel, de een­heids­munt steeg na de start van de pers­con­fe­ren­tie met ruim een halve cent en sloot in Lon­den op 1,203 dol­lar.

De koers­stij­ging van de euro geeft aan dat de wis­sel­markt fo­cust op het voor­uit­zicht van een af­bouw van de sti­mu­lus. ‘Het sig­naal dat de ECB wel­licht vol­gen­de maand een be­slis­sing over de obli­ga­tie­aan­ko­pen neemt, maakt het voor de ECB-voor­zit­ter moei­lijk om de euro naar om­laag te pra­ten’, zegt Nick Kou­nis, eco­noom van ABN AMRO.

ING-eco­noom Car­sten Brzes­ki sig­na­leert: ‘De doel­stel­ling van de ECB is dui­de­lijk: een ver­min­de­ring van de obli­ga­tie­aan­ko­pen voor­be­rei­den zon­der de markt­ren­te om­hoog te duwen én de stij­ging van de euro zo veel mo­ge­lijk be­per­ken. De obli­ga­tie­mark­ten re­a­geer­den po­si­tief op de bood­schap van Drag­hi. De rente op tien­ja­ri­ge Duit­se staats­obli­ga­ties brok­kel­de af naar 0,31 %. De Bel­gi­sche rente daal­de naar 0,62 %.

Eco­no­men ver­wach­ten dat de ECB de obli­ga­tie­aan­ko­pen over een pe­ri­o­de van zes tot negen maan­den ge­lei­de­lijk ver­min­dert naar nul. Die af­bouw van de sti­mu­lus zal wel­licht de lan­ge­ter­mijn­ren­te doen stij­gen. Daar­door zal nor­maal ook de rente op hy­po­the­cai­re kre­die­ten naar om­hoog gaan.

Maar de ECB her­haal­de dat ze haar ba­sis­ren­te pas zal ver­ho­gen ge­rui­me tijd nadat de obli­ga­tie­aan­ko­pen zijn stop­ge­zet. Dat wil zeg­gen dat de kor­te­ter­mijn­ren­te en de rente op spaar­boek­jes wel­licht pas vanaf eind 2018 of begin 2019 zul­len stij­gen.

VERVENNE, W. Mario Drag­hi krijgt euro niet klein. De Tijd, 017-09)08, 16.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo