mens en samenleving logo

Wie smult van de dik­ke­re dol­lar­koek?

Do­nald Trumps na­ken­de in­tre­de in het Witte Huis ka­ta­pul­teer­de de dol­lar bijna naar het hoog­ste peil in 13 jaar. Voor veel Bel­gi­sche be­drij­ven be­te­kent de dure Ame­ri­kaan­se munt een mooi ein­de­jaars­ge­schenk.

De plan­nen van Do­nald Trump om mas­saal te in­ves­te­ren en te­ge­lijk de be­las­tin­gen terug te schroe­ven, ont­lok­ten een rally van de dol­lar. Sinds de pre­si­dents­ver­kie­zin­gen spurt­te de Ame­ri­kaan­se munt 5,00 % hoger. Voor één euro krijg je nog 1,06 dol­lar. Dat is het hoog­ste peil voor het groe­ne bil­jet in an­der­half jaar, en zelfs bijna in 13 jaar. Veel eco­no­men voor­spel­len dat een euro bin­nen­kort even­veel kost als een dol­lar.

De marktspe­lers gaan ervan uit dat Trump de in­fla­tie zal doen stij­gen en het be­gro­tings­te­kort zal laten op­lo­pen. De Ame­ri­kaan­se cen­tra­le bank zal daar­om ge­neigd zijn de rente meer te doen stij­gen. Die ho­ge­re rente zal in­ter­na­ti­o­na­le be­leg­gers lok­ken naar Ame­ri­kaan­se obli­ga­ties, wat de munt ver­der on­der­steunt. De mas­sa­le in­ves­te­rings­po­li­tiek moet bo­ven­dien de eco­no­mi­sche motor een ver­snel­ling hoger doen scha­ke­len, het be­lang­rijk­ste koop­ar­gu­ment voor het groe­ne bil­jet.

‘De in­tre­de van Trump in het Witte Huis heeft onze eco­no­mi­sche voor­spel­lin­gen op hun kop gezet’, zegt Koen De Leus, de hoofd­econoom van BNP Pa­ri­bas For­tis. ‘Wij voor­za­gen aan­van­ke­lijk een forse ver­tra­ging in de VS, mis­schien zelfs een re­ces­sie. Maar zijn plan­nen zul­len de Ame­ri­kaan­se eco­no­mie een boost geven, wat ook gun­stig is voor Eu­ro­pa. De duur­de­re dol­lar on­der­steunt de Eu­ro­pe­se ex­port en doet ook de in­fla­tie bij ons toe­ne­men. Daar­om ver­ho­gen we onze prog­no­ses voor de Bel­gi­sche eco­no­mi­sche groei van 1,20 naar 1,40 %.’

Het is niet al­tijd mak­ke­lijk om de dol­la­rim­pact voor in­di­vi­du­e­le be­drij­ven in te schat­ten. Veel on­der­ne­min­gen laten de be­leg­gers in het on­ge­wis­se over de ver­de­ling van hun omzet of winst vol­gens regio of munt. Voor ven­noot­schap­pen die veel omzet in dol­lar boe­ken, maar voor­al kos­ten in euro of een an­de­re munt tor­sen, is de ho­ge­re waar­de van de ‘green­back’ goed nieuws. Zij zien hun mar­ges in euro stij­gen.

Veel be­drij­ven die dol­lars ont­van­gen, tor­sen ech­ter ook kos­ten in de Ame­ri­kaan­se munt, zoals groe­pen met fa­brie­ken in de VS als Sol­vay en AB InBev of een wa­ren­huis­ke­ten als Ahold Del­hai­ze. Die laat­ste moet de lonen van 210.000 Ame­ri­kaan­se me­de­wer­kers in dol­lar be­ta­len, de meer­der­heid van de 375.000 werk­ne­mers. Veel on­der­ne­min­gen tor­sen bo­ven­dien schul­den in de Ame­ri­kaan­se munt. Voor dol­lar­ge­voe­li­ge be­drij­ven is dat een ver­stan­di­ge zet, want het vormt een na­tuur­lij­ke ma­nier om zich tegen wis­sel­koers­ri­si­co’s in te dek­ken. Het gros van de schul­den van Ahold Del­hai­ze no­teert daar­om in dol­lar. Veel be­drij­ven maken ook hun of­fer­tes op in dol­lar, maar be­per­ken de bloot­stel­ling aan het mun­t­ri­si­co door ze on­mid­del­lijk via op­ties af te dek­ken. Dat doet onder meer de bouw­groep CFE.

De sec­tor die wel­licht het meest en het snelst de im­pact van de dol­lar­ral­ly voelt, is die van de grond­stof­fen. Vrij­wel alle grond­stof­fen – van me­ta­len tot sui­ker of ka­toen – no­te­ren in de Ame­ri­kaan­se munt. De zink­groep Nyr­star pro­fi­teert dank­zij Trump niet al­leen van de stij­gen­de dol­lar, maar ook van de op­mars van de zink­prijs. Zink no­teert op het hoog­ste peil in zes jaar. ‘Voor Nyr­star kan de im­pact van een aan­ge­hou­den dol­lar­stij­ging sig­ni­fi­cant zijn’, stelt een ana­list. ‘Omdat het zijn in­kom­sten voor een groot stuk in dol­lar ver­dient en de kos­ten over­we­gend in euro zijn, zet de dol­lar een mul­ti­pli­ca­tor op de be­drijfs­kas­stroom. In zijn jaar­ver­slag zegt Nyr­star dat een da­ling van de euro te­gen­over de dol­lar met 10,00 % re­sul­teert in een stij­ging van de be­drijfs­kas­stroom met 123 mil­joen euro.’

Aan­ge­zien de dol­lar sinds de ver­kie­zing van Trump 5,00 % steeg, komt dat over­een met 61,5 mil­joen dol­lar extra be­drijfs­kas­stroom (ebit­da), op voor­waar­de dat de munt niet weer zakt na­tuur­lijk.

‘Voor het staal­draad­be­drijf Be­kaert is het ef­fect min­der een­dui­dig’, ver­volgt de ana­list. ‘Zowel in omzet (14%) als be­drijfs­winst (9%) zijn de VS his­to­risch min­der ver­te­gen­woor­digd in de cij­fers, al heeft Be­kaert er met de ka­bel­ma­ker Bri­don wel ac­ti­vi­tei­ten in Noord-Ame­ri­ka bij­ge­kre­gen. Omdat die di­vi­sie nog wat ach­ter­op­loopt qua winst­mar­ge, is de im­pact van een aan­ge­hou­den dol­lar­be­we­ging eer­der be­perkt. Wat wel kan spe­len, is het ‘made in Ame­ri­ca’-as­pect waar Be­kaert in zijn jong­ste kwar­taalup­da­te op al­lu­deer­de. Als Trump door­zet met zijn ge­plan­de in­ves­te­rin­gen in in­fra­struc­tuur, dan zou Be­kaert daar­van kun­nen pro­fi­te­ren.’

‘Het is ook in­te­res­sant op te vol­gen hoe de Chi­ne­se yuan en de Zuid-Ame­ri­kaan­se mun­ten be­we­gen te­gen­over de dol­lar en de euro’, klinkt het. ‘Stel dat de yuan mee­stijgt in het zog van de dol­lar, dan is dat ui­ter­aard goed nieuws voor Be­kaert. Aan de an­de­re kant: als de Zuid-Ame­ri­kaan­se mun­ten mee ver­ster­ken, is het ne­ga­tief, want de voor­bije kwar­ta­len kon Be­kaert erg pro­fi­te­ren van de ver­zwak­te mun­ten die de lo­kaal ge­pro­du­ceer­de pro­duc­ten er goed­ko­per maak­ten ten op­zich­te van Azi­a­ti­sche im­port.’

Voor de ma­te­ri­aal­tech­no­lo­gie­groep Umi­co­re is de zege van Trump een twee­snij­dend zwaard. Ener­zijds duw­den de ho­ge­re Ame­ri­kaan­se rente en de duur­de­re dol­lar de koer­sen van goud en zil­ver lager. Aan­ge­zien Umi­co­re als ’s we­relds groot­ste ‘bo­ven­grond­se goud­mijn’ veel van die edel­me­ta­len via re­cy­cla­ge re­cu­pe­reert, is dat ne­ga­tief voor de cij­fers. An­der­zijds com­pen­se­ren de ho­ge­re me­taal­prij­zen­wordt dat.

Voor Ag­fa-Ge­vaert is de da­ling van de zil­ver­prijs met 12,00 % tot 16,40 dol­lar per ounce sinds de Ame­ri­kaan­se stem­bus­gang dan weer een zegen. Hoe­wel Agfa veel min­der dan vroe­ger af­han­ke­lijk is van de pe­ri­ke­len op de zil­ver­markt, is de beeld­vor­mings­groep uit Mort­sel nog al­tijd ’s we­relds groot­ste ver­brui­ker van het edel­me­taal. Het is een ba­sis­grond­stof voor rönt­gen­fo­to’s en ana­lo­ge print­pla­ten. ‘Elke da­ling van de zil­ver­prijs met 1 dol­lar per ounce be­te­kent 4 mil­joen euro extra bru­to­winst voor Agfa’, stelt KBC Se­cu­ri­ties-ana­list Guy Sips. De re­cen­te knik in het zil­ver komt bij­ge­volg neer op 8,8 mil­joen euro extra winst voor Agfa.

Wat de dol­lar be­treft, schat Agfa in zijn jong­ste jaar­ver­slag dat een klim van 10,00 % van de dol­lar en dol­lar­ge­re­la­teer­de mun­ten de winst 16,4 mil­joen hoger stuurt. De klim met 5,00 % creëert dus 8,2 mil­joen euro extra winst.

Agfa krijgt nog een derde boost van Trump: de stij­gen­de rente. Agfa torst zware pen­si­oen­ver­plich­tin­gen voor zijn ex-werk­ne­mers. Als de in­kom­sten van de (mee­st­al vast­ren­ten­de) be­leg­gin­gen in het pen­si­oen­fonds niet vol­staan, moet de groep het ver­schil bij­pas­sen. Vorig jaar stak Agfa 80 mil­joen euro toe. Dit jaar zou dat wel­licht op 150 mil­joen zijn be­land als de rente op het lage ni­veau van de na­zo­mer was blij­ven sud­de­ren. De groep ver­klaar­de dat elke da­ling van de rente met 25 ba­sis­pun­ten haar 80 mil­joen euro extra kost. Als we die be­re­ke­ning om­draai­en, is de klim met pak­weg 50 ba­sis­pun­ten sinds Trumps ver­kie­zing goed voor 160 mil­joen euro extra in Agfa’s schuif. Dat is ech­ter the­o­re­tisch en voor de lange ter­mijn. We re­ke­nen er wel op dat de ren­te­klim Agfa dit en vol­gend jaar en­ke­le tien­tal­len mil­joe­nen zal doen be­spa­ren op zijn pen­si­oen­uit­ga­ven.

Hei­li­ge Drie­vul­dig­heid

Trump vormt dus voor Agfa de Hei­li­ge Drie­vul­dig­heid: zowel de im­pact op het zil­ver, de dol­lar als de rente stut de winst­re­ke­ning. Daar­om mogen we Agfa be­stem­pe­len als ‘Trump-win­naar’ van de Brus­sel­se beurs.

De groot­ste dol­lar­ver­die­ner op het Bel­gi­sche koer­sen­bord is de brouw­reus AB InBev, maar die heeft ook een ster­ke na­tuur­lij­ke af­dek­king van de munt: het be­drijf torst de mees­te kos­ten en le­nin­gen in het groe­ne bil­jet. Noord-Ame­ri­ka (de VS en Ca­na­da) ver­te­gen­woor­dig­de in het derde kwar­taal 26,00 % van het brouw­vo­lu­me, maar het is in de re­sul­ta­ten­re­ke­ning nog cru­ci­a­ler: de regio te­kent voor 39,00 % van de omzet, en zelfs voor 43,00 % van de be­drijfs­cash­flow. Blijk­baar ver­dient AB InBev een pak meer aan een Bu­dwei­ser dan aan een Waal­se Ju­pi­ler of een Bra­zi­li­aan­se Brah­ma.

An­de­re grote dol­lar­ver­die­ners zijn Sol­vay, UCB en Tes­sen­der­lo. De che­mie­groep Sol­vay telt sinds de over­na­me van het Ame­ri­kaan­se Cytec 47 fa­brie­ken in de VS. Het land is goed voor 27,00 % van de omzet. Sol­vay kan pro­fi­te­ren van Trumps voor­lief­de om in de VS meer naar olie en gas te boren, aan­ge­zien het che­mi­ca­liën le­vert voor scha­lie­bo­rin­gen. Ook voor Tes­sen­der­lo zijn de VS ver­uit de groot­ste markt, goed voor een derde van de omzet. De groep is er voor­na­me­lijk ac­tief via de maker van vloei­ba­re mest­stof­fen Ker­ley en bouwt er volop ca­pa­ci­teit bij. De far­ma­groep UCB re­a­li­seert zelfs 47,00 % van haar ver­koop in de VS.

Ook voor Me­lexis is de dol­lar ra­zend be­lang­rijk. Deze week ver­hoog­de het beurs­huis De­g­roof Pe­ter­cam de ra­ting voor de maker van chips voor de au­to-in­du­strie van ‘hou­den’ naar ‘kopen’. ‘Wij schat­ten dat elke stij­ging van de dol­lar met 5 cent de be­drijfs­winst van Me­lexis 3 à 4 mil­joen euro hoger stuurt’, re­de­neert ana­list Mar­cel Ach­ter­berg. Hij ziet de op­mars van het groe­ne bil­jet samen met de ster­ke vraag naar auto’s in China als de nieu­we rug­wind.

Me­lexis geeft de dol­la­raf­han­ke­lijk­heid toe, maar tem­pert het en­thou­si­as­me. ‘Wij fac­tu­re­ren 55,00 à 60,00 % in dol­lar. Onze kos­ten­ba­sis in dol­lar is een stuk lager. Dus voor ons is de ster­ke Ame­ri­kaan­se munt po­si­tief’, zegt Geert Reyn­ders, ver­ant­woor­de­lij­ke voor de in­ves­teer­ders­re­la­ties bij Me­lexis. ‘Onze prog­no­ses voor 2016 zijn al sinds begin dit jaar ge­ba­seerd op een wis­sel­koers van 1,10 dol­lar per euro. On­danks de re­cen­te klim ziet het er­naar uit dat de ge­mid­del­de dol­lar­koers voor 2016 zeer dicht bij die 1,10 zal uit­ko­men. Van­uit dat per­spec­tief is de im­pact bij ons op korte ter­mijn be­perkt.’

Er zijn ook heel wat be­drij­ven die voor­na­me­lijk Ame­ri­kaan­se sector­ge­no­ten heb­ben en door de klim van het groe­ne bil­jet hun con­cur­ren­tie­po­si­tie zien ver­be­te­ren. Dat is zo voor de Waal­se maker van be­stra­lings­ap­pa­ra­tuur IBA, die tegen het Ame­ri­kaan­se Va­ri­an als top­con­cur­rent moet op­bok­sen. Voor de beeld­vor­mings­groep Barco zijn de Ame­ri­ka­nen Chris­tie (me­di­sche beel­den) en Dak­tro­nics (me­ga­beeld­scher­men) me­de­din­gers naar we­reld­wij­de con­trac­ten. Barco re­a­li­seert 37,00 % van zijn omzet op het Ame­ri­kaan­se con­ti­nent.

Ook de spe­ci­a­list in beeld­ser­vers EVS heeft een pak sector­ge­no­ten in de VS. Bo­ven­dien is het be­lang van de regio Noord-Ame­ri­ka de voor­bije jaren ge­ste­gen van 30 naar 35,00 à 40,00 % van de omzet. ‘Ame­ri­kaan­se con­cur­ren­ten zien in Eu­ro­pa hun ser­ver van pak­weg 100.000 dol­lar 12.000 euro duur­der wor­den bij 1,05 dol­lar te­gen­over 1,30 dol­lar’, zegt een woord­voer­der van EVS. ‘Al zul­len zij wel een Eu­ro­pe­se prijs­lijst heb­ben, maar hun mar­ges wor­den in ieder geval klei­ner door hun ho­ge­re ver­ge­lijk­ba­re kos­ten­ba­sis.’

Voor De­ceu­nin­ck wor­den de VS elk jaar een tik­kel­tje be­lang­rij­ker. In het derde kwar­taal te­ken­de de regio voor 18,50 % van de omzet van de fa­bri­kant van pvc-bouw­pro­fie­len. Re­si­lux’ ves­ti­ging in At­lan­ta was vorig jaar goed voor 8,50 % van de be­drijfs­kas­stroom. De spe­ci­a­list in pet­ver­pak­kin­gen breidt in de VS ge­voe­lig uit door er een twee­de pro­duc­tie­hal te bou­wen.

Lotus Ba­ke­ries tim­mert aan zijn eer­ste fa­briek in de VS. Ame­ri­ka is de groot­ste groei­markt voor ‘bis­coff’, zoals spe­cu­loos daar heet. Maar omdat de koek­jes­bak­ker vrij­wel alle mun­t­ri­si­co’s met­een in­dekt, komt een stij­ging van de dol­lar met 5,00 % slechts over­een met 133.000 euro meer be­drijfs­winst voor de groep, staat in het jong­ste jaar­ver­slag. Pro­fi­ci­at aan Lotus om de va­lu­ta-im­pact zo nauw­keu­rig te be­re­ke­nen.

Voor som­mi­ge Bel­gi­sche be­drij­ven is de dol­lar zo be­lang­rijk dat ze hun re­sul­ta­ten­re­ke­ning op­ma­ken in die munt. Dat geldt voor de re­de­rij­en Eu­ronav en Exmar, aan­ge­zien de we­reld­wij­de vracht­ta­rie­ven in dol­lar wor­den uit­ge­drukt. De plan­ta­ge­groep Sipef ont­vangt 95,00 % van haar in­kom­sten in dol­lar. Daar­om re­ke­nen ze op het kas­teel Ca­les­berg in Scho­ten, de hoofd­ze­tel van Sipef, al tien jaar nog enkel in dol­lar.

MAMPAEY, S. Wie smult van de dik­ke­re dol­lar­koek? De Tijd, 2016-11-26, 23.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers