Ruim een Belg op de vijf loopt ri­si­co op ar­moe­de

Het ri­si­co op ar­moe­de of so­ci­a­le uit­slui­ting is in België tus­sen 2008 en 2015 toe­ge­no­men. Ruim een Belg op de vijf zat in 2015 in die pe­ni­be­le si­tu­a­tie. Ons land zit in de Eu­ro­pe­se mid­den­moot.

Drie de­cen­nia ge­le­den riep een reeks niet-gou­ver­ne­men­te­le or­ga­ni­sa­ties (ngo’s) de Dag van het Ver­zet tegen de Ar­moe­de in het leven. Sinds­dien staat de we­reld elk jaar op 17 ok­to­ber even stil bij het lot van de mil­joe­nen men­sen we­reld­wijd die vech­ten tegen ar­moe­de of so­ci­a­le uit­slui­ting.

Eu­ro­stat, het Eu­ro­pees bu­reau voor de sta­tis­tiek, greep de dag gis­te­ren aan om de si­tu­a­tie in de 28 Eu­ro­pe­se lid­sta­ten in kaart te bren­gen. Uit de ge­ge­vens bleek dat eind vorig jaar 119 mil­joen Eu­ro­pe­a­nen het moesten zien te rooi­en met een erg laag in­ko­men, wei­nig of geen werk had­den of te wei­nig mid­de­len had­den om hun re­ke­nin­gen te be­ta­len.

‘23,70 % van de Eu­ro­pe­se be­vol­king liep vorig jaar het ri­si­co op ar­moe­de of so­ci­a­le uit­slui­ting’, be­cij­fer­de Eu­ro­stat. Tus­sen 2009 en 2012 was het cij­fer steeds cres­cen­do ge­gaan. In 2012 volg­de een cli­max: toen flirt­te één op de vier Eu­ro­pe­a­nen met ar­moe­de of so­ci­a­le uit­slui­ting.

De af­ge­lo­pen drie jaar viel een ken­te­ring vast te stel­len in de cij­fers. Dank­zij het voor­zich­ti­ge eco­no­mi­sche her­stel in Eu­ro­pa ver­be­ter­de de le­vens­stan­daard van de Eu­ro­pe­a­nen wat. Vol­gens Eu­ro­stat is er een licht­punt­je in de cij­fers. ‘Eind 2015 waren we weer op het ni­veau van 2008 be­land.’

Maar niet in alle lid­sta­ten is het ri­si­co op ar­moe­de of so­ci­a­le uit­slui­ting de af­ge­lo­pen jaren ge­daald. In ons land ver­keer­de 20,80 % van de be­vol­king in 2008 in die pe­ni­be­le si­tu­a­tie, eind vorig jaar ging het om 21,10 %.

Voor­al wie geen job heeft, moet in België een ge­vecht le­ve­ren om de eind­jes aan el­kaar te kno­pen. Liefst 67,60 % van de werk­lo­zen loopt het ri­si­co in ar­moe­de te be­lan­den. Bij wer­ken­den is dat slechts 6,10 %. Vrou­wen zit­ten ook meer in de ge­va­ren­zo­ne dan man­nen (22,20 % te­gen­over 20,00 %). Ook ge­zin­nen zon­der kin­de­ren (21,40 %) lopen meer kans in ar­moe­de te be­lan­den.

Met der­ge­lij­ke cij­fers zit ons land in de Eu­ro­pe­se mid­den­moot. In­wo­ners van Bul­ga­rije en Roe­me­nië lopen in Eu­ro­pa het groot­ste ri­si­co in de ar­moe­de te be­lan­den of so­ci­aal uit­ge­slo­ten te wor­den. Grie­ken­land, al jaren het Eu­ro­pe­se zor­gen­kind­je, maakt de wei­nig be­nij­dens­waar­di­ge top drie vol. Ook in de an­de­re Eu­ro­pe­se ‘pro­bleem­lan­den’ – Italië, Span­je en Por­tu­gal – vocht eind 2015 meer dan één op de vier in­wo­ners tegen ar­moe­de en so­ci­a­le uit­slui­ting.

Het ri­si­co op ar­moe­de is het kleinst in Tsje­chië. Zwe­den, Fin­land en De­n­e­mar­ken sco­ren even­eens goed. Een ver­ras­sing is dat niet. Velen be­nij­den de Scan­di­na­vi­sche lan­den om hun goede sys­teem van so­ci­a­le ze­ker­heid.

DIERCKX, L. Ruim een Belg op de vijf loopt ri­si­co op ar­moe­de. De Tijd, 2016-10-18, 9.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo