Apo­the­kers ja­ren­lang op­ge­licht door prijs­af­spra­ken groot­han­del

De groot­han­de­laars van ge­nees­mid­de­len en ge­zond­heids­pro­duc­ten maken in ons land al meer dan tien jaar prijs­af­spra­ken. Ze vor­men een kar­tel en ver­de­len de markt onder el­kaar. De con­cur­ren­tie­waak­hond is een on­der­zoek ge­start. ‘Dit is een zeer ern­stig dos­sier’, stelt de au­di­teur-ge­ne­raal.

Het au­di­to­raat van de Bel­gi­sche Me­de­din­gings­au­to­ri­teit (BMA) is gis­ter­och­tend bij ver­schil­len­de groot­han­de­laars van me­di­cij­nen en ge­zond­heids­pro­duc­ten bin­nen­ge­val­len. De speur­ders van de con­cur­ren­tie­waak­hond pro­be­ren met huis­zoe­kin­gen be­wij­zen te vin­den van af­spra­ken tus­sen de groot­han­de­laars. Die zou­den al meer dan tien jaar de apo­the­kers die de ge­nees­mid­de­len af­ne­men ‘op­lich­ten’, maar ook de far­ma-in­du­strie, die de ge­nees­mid­de­len fa­bri­ceert.

Au­di­teur-ge­ne­raal Véro­ni­que Thi­ri­on stelt dat de groot­han­de­laars veel ver­der gaan dan al­leen prijs­af­spra­ken. ‘We heb­ben aan­wij­zin­gen dat er in­breu­ken zijn die wij­zen op een kar­tel. De markt­po­si­ties wor­den net­jes onder el­kaar ver­deeld. Welke voor­waar­den de apo­the­kers, maar ook de me­di­sche labo’s van de farma­pro­du­cen­ten krij­gen, wordt over­een­ge­ko­men. De prij­zen, de kor­tin­gen,… alle voor­waar­den wor­den samen ge­de­fi­ni­eerd.’

De con­cur­ren­tie­waak­hond hoopt dat de huis­zoe­kin­gen een einde maken aan die prak­tij­ken. Thi­ri­on: ‘Dit is een zwaar dos­sier. We zijn naar de on­der­zoeks­rech­ter ge­stapt nadat we se­ri­eu­ze aan­wij­zin­gen heb­ben ge­von­den.’

‘Over­val­len’

De in­breu­ken kwa­men aan het licht toen de me­de­ding­ins­au­to­ri­tei­ten een markt­on­der­zoek deden naar de fusie van Phar­ma Bel­gi­um en Belm­e­dis. Phar­ma Bel­gi­um, een on­der­deel van de Eu­ro­pe­se groep Ce­les­io, kon­dig­de bijna een jaar ge­le­den de over­na­me aan van Belm­e­dis. Omdat Ce­les­io en Belm­e­dis twee be­lang­rij­ke spe­lers zijn, moet die trans­ac­tie de goed­keu­ring krij­gen van de me­de­din­gings­au­to­ri­tei­ten.

‘We on­der­zoe­ken de hele sec­tor’, be­na­drukt Thi­ri­on. ‘Er zijn vijf grote spe­lers, maar omdat we be­perk­te mid­de­len heb­ben, zijn de huis­zoe­kin­gen gis­te­ren be­perkt ge­ble­ven tot en­ke­le be­drij­ven.’ Die vijf grote spe­lers zijn naast Phar­ma Bel­gi­um en Belm­e­dis, ook nog Fe­bel­co, SERP en Lifé. Naast die grote namen zijn nog tal van klei­ne­re spe­lers aan­we­zig. Of die ook zijn be­trok­ken, is nog niet dui­de­lijk.

Belm­e­dis, Phar­ma Bel­gi­um en Fe­bel­co kre­gen gis­te­ren de con­cur­ren­tie­waak­hond over de vloer. Na­vraag bij die be­drij­ven geeft aan dat ze wer­den ‘over­val­len’ door de huis­zoe­kin­gen. Ze had­den het on­der­zoek met an­de­re woor­den niet ver­wacht. ‘Maar we le­ve­ren na­tuur­lijk onze me­de­wer­king aan het on­der­zoek’, stelt Jean-Mi­chel Cam­bou­net, de ge­de­le­geerd be­stuur­der van Belm­e­dis. Phi­lip­pe La­croix van Phar­ma Bel­gi­um wei­ger­de aan de te­le­foon te komen.

Fe­bel­co, de le­ve­ran­cier van zo’n 2.500 apo­the­ken in België en daar­mee de groot­ste spe­ler, is even­eens karig met in­for­ma­tie. ‘Het is nog te vroeg om te re­a­ge­ren’, klinkt het. Fe­bel­co, goed voor 1.200 werk­ne­mers, haalt jaar­lijks een omzet van 1,3 mil­jard euro.

Ook de ver­e­ni­gin­gen van apo­the­kers hiel­den gis­te­ren de lip­pen stijf op el­kaar. Ons land telt meer dan 5.000 apo­the­ken. Die wer­den de voor­bije tien jaar blijk­baar mas­saal op­ge­licht door hun le­ve­ran­ciers.

De sec­tor van de ge­nees­mid­de­len en ge­zond­heids­pro­duc­ten is noch­tans sterk ge­re­gu­leerd. Vaak wor­den prij­zen van­uit de over­heid op­ge­legd. ‘Maar er blijft al­tijd wel een marge over waar niet-re­gle­men­tai­re prak­tij­ken kun­nen op­dui­ken’, geeft Thi­ri­on toe.

De groot­han­de­laars le­ve­ren da­ge­lijks meer­maals pro­duc­ten aan de apo­the­ken. Ze be­schik­ken over di­ver­se dis­tri­bu­tie­cen­tra en hon­der­den be­stel­wa­gens. Phar­ma Bel­gi­um bij­voor­beeld staat in voor net geen 6.000 le­ve­rin­gen per dag. Het be­drijf heeft vier ver­deel­cen­tra in ons land, die zo’n 35.000 ver­schil­len­de me­di­cij­nen en ge­zond­heids­pro­duc­ten be­stel­len.

De huis­zoe­kin­gen zijn nog maar een eer­ste stap in het on­der­zoek. Later zul­len ook de be­drij­ven wor­den ge­hoord. Hoe lang het on­der­zoek zal duren, is nog niet ge­we­ten. ‘Dat zal af­han­gen van de com­plexi­teit van het dos­sier’, zegt Thi­ri­on.

SINNAEVE, S. Apo­the­kers ja­ren­lang op­ge­licht door prijs­af­spra­ken groot­han­del. De Tijd, 2016-11-22, 7.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo