Brexit drukt groei Bel­gi­sche eco­no­mie

De eco­no­mi­sche groei is in het derde kwar­taal ge­daald naar 0,20 %, te­gen­over 0,50 % in het twee­de kwar­taal. Dat zegt het In­sti­tuut voor de Na­ti­o­na­le Re­ke­nin­gen (INR).

brexit

Eco­no­men zeg­gen dat ze een dui­de­lij­ke groei­ver­tra­ging had­den ver­wacht na een sterk twee­de kwar­taal. ‘Het con­su­men­ten­ver­trou­wen heeft in sep­tem­ber een tik ge­kre­gen en de dy­na­miek van de ar­beids­markt ver­zwakt’, sig­na­leert KBC-eco­noom Johan Van Gom­pel.

‘Ook de brexit speel­de een rol’, voegt hoofd­econoom Geert Gie­lens van Belfius eraan toe. De be­slis­sing van de Brit­ten om de Eu­ro­pe­se Unie te ver­la­ten, heeft het pond fors doen dalen. Dat is slecht nieuws voor de Bel­gi­sche ex­por­teurs.

Toch ge­looft ING-eco­noom Phi­lip­pe Le­dent dat de net­to-uit­voer de eco­no­mi­sche groei heeft on­der­steund. Hij ver­wijst naar de aan­hou­den­de groei in de buur­lan­den. De eco­no­men zijn het er­over eens dat de con­sump­tie in het derde kwar­taal zwak was.

Le­dent en Van Gom­pel zeg­gen dat de groei­cij­fers een ge­mengd beeld tonen. ‘Het eco­no­misch her­stel duurt voort. Maar de eco­no­mie heeft moei­te om naar een ho­ge­re ver­snel­ling te scha­ke­len.’ De KBC-eco­noom ves­tigt ook de aan­dacht op de grote vo­la­ti­li­teit van de groei sinds mid­den vorig jaar. ‘Ster­ke en zwak­ke kwar­ta­len wis­se­len el­kaar af.’

Aan­ge­zien het INR de groei van het eer­ste kwar­taal neer­waarts heeft her­zien, ver­laagt Le­dent zijn groei­prog­no­se voor het hele jaar van 1,40 naar 1,20 %. Van Gom­pel is op­ti­mis­ti­scher. ‘De stij­ging van het on­der­ne­mers­ver­trou­wen in ok­to­ber wijst op een beter vier­de kwar­taal. Onze voor­spel­ling van 1,30 % groei blijft haal­baar. Mis­schien is zelfs 1,40 % mo­ge­lijk.’

Het INR pu­bli­ceer­de ook cij­fers over het spa­ren. De ge­zin­nen heb­ben in het twee­de kwar­taal slechts 12,10 % van hun in­ko­men op­zij­ge­zet, omdat de con­sump­tie meer toe­nam dan het in­ko­men. In het eer­ste kwar­taal be­droeg de spaar­quo­te nog 12,40 %.

VERVENNE, W. Brexit drukt groei Bel­gi­sche eco­no­mie. De Tijd, 2016-10-29, 6.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo