6 pijnpunten van energiefactuur

De Vlaamse energiemarkt is al 13 jaar vrij. Toch begrijpen veel consumenten weinig van hun factuur. Heel wat geloven zelfs niet meer dat de vrije concurrentie een goede zaak is.

Het wantrouwen tegenover de werking van de energiemarkt groeit bij de Vlaamse gebruiker, blijkt uit de jaarlijkse marktmonitor van de Vreg. Een rondvraag bij 1 000 gezinnen laat zien hoe vaak consumenten de bal misslaan als het gaat over hun energieverbruik en de prijs die ze daarvoor betalen. ‘Verontrustend’, noemt de top van de Vlaamse energieregulator dat gebrek aan kennis.

1. Gasprijs stijgt niet, maar daalt

40,00 % van de gezinnen is ervan overtuigd dat de gasrekening de jongste twaalf maanden is gestegen. In 2015 was dat nog slechts 23,00 %. De perceptie botst met de realiteit, zegt Dirk Van Evercooren, economisch directeur van de Vreg. Want de gasfactuur is het voorbije jaar juist gedaald. De Vlaamse energieregulator vermoedt dat deze verkeerde indruk in de hand wordt gewerkt door de sterke stijging van de elektriciteitsrekening.

2. Groene stroom is niet duurder dan grijze

Groene stroom is duurder dan grijze stroom, denkt 44,00 % van de Vlaamse consumenten. Een stijging met 4 procentpunten vergeleken met vorig jaar. Volgens de Vreg slaan al die consumenten de bal mis. Het voorbije jaar lag de gemiddelde prijs van groene en grijze stroom op hetzelfde peil of was groene stroom zelfs iets goedkoper.

3. Overstapper moet géén verbrekingsvergoeding betalen

Hoewel de verbrekingsvergoeding sinds 2012 is afgeschaft, blijft 16,00 % van de ondervraagde gezinnen ervan overtuigd dat ze een verbrekingsvergoeding moeten betalen als ze vroegtijdig overstappen. De afschaffing daarvan kwam er destijds juist om de verbruikers meer kansen te geven zonder kosten over te stappen naar een goedkopere leverancier.

4. 1 op 5 bekijkt zelfs eindafrekening niet

Meer dan de helft van de consumenten weet niet hoeveel energie ze verbruiken. 56 procent kent zijn elektriciteitsverbruik niet. Dat loopt zelfs op tot 60 procent voor het aardgasverbruik. Meer dan een op de vijf geeft toe zijn eindafrekening niet te bekijken.

5. Variabel of vast: ken uw tarief

Voor heel wat consumenten is het niet duidelijk tegen welk soort tarief ze energie verbruiken. De enquête wees uit dat 10,00 % van gezinnen denkt een variabel stroomtarief te hebben en 14,00 % zegt te verbruiken tegen een variabel gastarief. In werkelijkheid liggen de percentages veel hoger: 28,00 % voor elektriciteit en zelfs 53,00 % voor gas.

6. Het wantrouwen groeit

Het geloof dat de concurrentie op de Vlaamse energiemarkt een goede zaak is, werd dit jaar serieus afgezwakt. Nog maar 60,00 % van de verbruikers is daarvan overtuigd. In 2015 was dat nog 68,00 %, in 2013 zelfs 78,00 %.

6 pijnpunten van energiefactuur. De Standaard, 2016-11-05, E2.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo