IT-Reuzen op lemen voeten

Hewlett-Packard heeft ongetwijfeld zijn plaats in de rijke IT-geschiedenis. Maar tegenwoordig vergaat het de Amerikanen minder goed.

Amper enkele weken geleden schoffeerde HP zijn klanten door printers te upgraden met software die goedkope inktpatronen weigert. Dag, consument. En nu is het de beurt aan de eigen werknemers. Moederbedrijf HP Inc gaat wereldwijd herstructureren en dat zal 4.000 banen kosten.

De Belgische vestiging ontsnapt niet aan de sanering. Het gaat om een relatief klein kantoor, in Diegem, met zo’n 70 werknemers. Een deel van hen zit nu in de gevarenzone.

Op hetzelfde adres in Diegem is ook Hewlett Packard Enterprise gevestigd, zeg maar HPE. Dat bedrijf werd vorig jaar van HP Inc afgesplitst en levert IT-diensten aan bedrijven en grote netwerken. HPE heeft ook een vestiging in Mechelen en telt 1.600 Belgische werknemers.

Voor alle duidelijkheid: het nieuwe HP – HPE dus – heeft niets te maken met de sanering bij het oude HP, dat nu HP Inc heet. Bent u nog mee?

Helaas stopt daar de verwarring niet. Vorige maand maakte HPE bekend dat een deel van zijn software-afdeling fuseert met het Britse Micro Focus. En de dienstenafdeling van HPE gaat volgend jaar samensmelten met Computers Sciences Corp.

Het is te hopen dat de betrokken werknemers tegen die tijd nog weten wie hun werkgever is. Tenminste, als die werknemers dan nog aan boord zijn. De recente geschiedenis leert dat HP geregeld aan personeelsuitdunning doet. In 2014 gingen er bij HP wereldwijd 34.000 banen voor de bijl – waarvan 300 in Diegem. Twee jaar eerder, in 2012, werden 29.000 jobs geschrapt, waarvan 265 in Diegem.

Het verhaal van HP – opdelen, afsplitsen, fuseren en herstructureren – is tekenend voor de oude IT-reuzen en hun haast wanhopige zoektocht naar een nieuwe identiteit en rol in het almaar sneller veranderende technologielandschap, waar start-ups de trends uittekenen.

Herpositioneringen en kostenbesparingen zijn aan de orde van de dag. Neem Nokia. De Finnen verkochten in 2014 hun iconische telefoonafdeling aan Microsoft en kochten een jaar later op hun beurt het Frans-Amerikaanse Alcatel-Lucent over. Prompt gingen 10.000 jobs voor de bijl, waarvan 160 in Herentals, Mechelen en Antwerpen.

Of kijk naar het Amerikaanse IBM, dat in maart van dit jaar 230 Belgische banen schrapte bij een ‘herschikking van de talentpool’.

Tegenover al dat slechte nieuws bij de multinationals plaatst de werkgeversfederatie Agoria een globale toename van de werkgelegenheid in de technologisch industrie met 3.000 jobs. Dan moet het voor die afgedankte IT’ers toch haalbaar zijn om een nieuwe baan te vinden?

Voor sommigen klopt dat, antwoordt vakbondssecretaris Koen Dries (LBC), maar anderen missen het juiste, moderne profiel. ‘Voor hen ziet de toestand er helemaal niet goed uit.’

Daarin verschillen ze dan niet van hun ex-werkgever.

RASKING, J. IT-Reuzen op lemen voeten. De Standaard, 2016-10-15, E2.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo