mens en samenleving logo

Peeters trekt aan alarmbel over stijgende prijzen

Mi­nis­ter van Eco­no­mie Kris Pee­ters (CD&V) heeft zijn dien­sten ge­vraagd een diep­gaand on­der­zoek te voe­ren naar de al­maar stij­gen­de prij­zen in België. Gis­te­ren raak­te be­kend dat de in­fla­tie in het twee­de kwar­taal steeg tot 1,60 %, ter­wijl er in onze drie buur­lan­den geen spra­ke was van prijs­stij­gin­gen. In juli ver­snel­de de in­fla­tie in België zelfs naar 2,28 %.

Het prij­zen­ob­ser­va­to­ri­um, dat de evo­lu­tie van de prij­zen in de gaten houdt, merkt op dat de stij­ging van de elek­tri­ci­teits­prijs een be­lang­rij­ke ver­kla­ring is. Door de btw-ver­ho­ging van 6,00 naar 21,00 % en de Tur­tel­taks is de elek­tri­ci­teits­fac­tuur voor een ge­mid­deld Vlaams gezin met 286 euro ge­ste­gen en be­draagt ze nu ruim 1.000 euro per jaar. Bij ons is de elek­tri­ci­teits­prijs ge­mid­deld met 40,00 % ge­ste­gen, in onze buur­lan­den met 0,70 %.

Maar voor die stij­ging is dus een ver­kla­ring. Wat Pee­ters voor­al zor­gen baart, is de stij­ging van de prij­zen voor dien­sten, zoals in cafés en res­tau­rants en voor te­le­com­mu­ni­ca­tie. Die ‘dien­sten­in­fla­tie’ is in België al 31 maan­den hoger dan 2,00 %. ‘Dat is sys­te­ma­tisch hoger dan in het eu­ro­ge­bied en hoger dan het ge­mid­del­de van onze drie buur­lan­den sinds ok­to­ber 2011’, zegt Pee­ters. En dat is vol­gens de mi­nis­ter een ge­vaar. Want het tast de koop­kracht aan van de men­sen en de con­cur­ren­tie­kracht van be­drij­ven. Door het au­to­ma­tisch loon­in­dexe­rings­sys­teem moe­ten on­der­ne­min­gen meer loon be­ta­len als de in­fla­tie stijgt.

Om een ver­kla­ring te heb­ben voor de hoge dien­sten­in­fla­tie heeft Pee­ters de over­heids­dienst Eco­no­mie ge­vraagd een on­der­zoek op te star­ten. Dat moet ge­beu­ren in sa­men­spraak met de Na­ti­o­na­le Bank, het Plan­bu­reau, het Prij­zen­ob­ser­va­to­ri­um en de Raad voor de Me­de­din­ging.

Pee­ters wil weten hoe het komt dat de prij­zen voor dien­sten in ons land ster­ker stij­gen dan in onze buur­lan­den. Heeft dat te maken met de me­tho­de van meten? Of is het een ge­volg van maat­re­ge­len van de re­ge­ring zelf? Zo is de stij­ging van de prij­zen in de ho­re­ca een recht­streeks ge­volg van de in­voe­ring van de witte kassa, de ver­ho­ging van de ac­cijn­zen voor al­co­ho­li­sche dran­ken en de in­voe­ring van de sui­ker­taks.

Of heeft de hoge in­fla­tie te maken met een ge­brek aan con­cur­ren­tie? ‘Hoe komt het bij­voor­beeld dat Te­le­net de prijs voor zijn bel­mi­nu­ten met 60,00 % ver­hoogt en er geen klan­ten door ver­liest?’, vraagt Pee­ters zich af. Of halen we ge­woon een ach­ter­stand in te­gen­over het bui­ten­land? ‘Be­droeg de prijs voor een pin­tje bier in het bui­ten­land eer­der al 2,50 euro en was België ge­woon zeer goed­koop?’

Het zijn al­le­maal vra­gen waar Pee­ters ant­woor­den op wil. Die moe­ten vol­gen in een tus­sen­tijds rap­port in no­vem­ber en in een de­fi­ni­tief rap­port in het voor­jaar van 2017.

BLOMME, P. Peeters trekt aan alarmbel over stijgende prijzen. De Tijd, 2016-08-02, 1.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers