mens en samenleving logo

Vlaming spaart minder dan ooit

Vla­min­gen spa­ren veel min­der dan en­ke­le jaren ge­le­den, maar nog steeds veel meer dan Walen en Brus­se­laars. Dat blijkt uit cij­fers van het In­sti­tuut voor de Na­ti­o­na­le Re­ke­nin­gen.

sparen

Het was al be­kend dat de Bel­gi­sche ge­zin­nen sinds 2013 min­der spa­ren dan ooit. Dat is voor­al te wij­ten aan de ster­ke ver­min­de­ring van het in­ko­men uit ver­mo­gen. De ver­min­de­ring van het in­ko­men uit rente en di­vi­den­den is voor­al het ge­volg van de his­to­risch lage rente. On­der­zoek van de Na­ti­o­na­le Bank leert dat de ge­zin­nen een re­la­tief groot deel van hun in­ko­men uit ver­mo­gen spa­ren en een klei­ner deel van hun in­ko­men uit ar­beid.

Nieu­we cij­fers van het In­sti­tuut voor de Na­ti­o­na­le Re­ke­nin­gen (INR) tonen aan dat de Vla­min­gen ver­ant­woor­de­lijk zijn voor de ster­ke da­ling van het Bel­gi­sche ge­zins­spa­ren in de pe­ri­o­de 2010-13. De Vla­min­gen zet­ten een klei­ner deel van hun in­ko­men opzij, ter­wijl de Walen en Brus­se­laars on­ge­veer even­veel ble­ven spa­ren.

De ster­ke da­ling van het Vlaam­se ge­zins­spa­ren is geen grote ver­ras­sing. Aan­ge­zien Vla­min­gen gro­te­re ver­mo­gens heb­ben dan Walen en Brus­se­laars, wor­den zij het zwaarst ge­trof­fen door de ren­te­da­ling. De Vla­min­gen zijn goed voor ruim 7300 % van het ge­zins­spa­ren in België, hoe­wel ze slechts 57,00 % van de be­vol­king ver­te­gen­woor­di­gen. Het aan­deel van de Walen in het ge­zins­spa­ren be­draagt slechts 20 pro­cent en dat van de Brus­se­laars 7,00 %.

On­danks de da­ling van de jong­ste jaren blij­ven Vla­min­gen re­la­tief grote spaar­ders. Zij zet­ten in 2013 iets meer dan 15,00 % van hun in­ko­men opzij. De Walen spaar­den slechts 8,60 % van hun in­ko­men en de Brus­se­laars 9,50 %.

Het INR ge­bruikt een ruime de­fi­ni­tie van spa­ren. Het houdt niet al­leen re­ke­ning met vers geld op spaar­boek­jes en de aan­koop van be­leg­gings­pro­duc­ten, zoals aan­de­len en obli­ga­ties. Ook uit­ga­ven voor nieuw­bouw en de re­no­va­tie van wo­nin­gen wor­den mee­ge­teld.

De Vla­ming kan meer spa­ren omdat hij een hoger in­ko­men heeft. De ge­mid­del­de in­wo­ner van Vlaan­de­ren had in 2013 een in­ko­men na be­las­tin­gen van 19.939 euro. Dat is 17,00 % meer dan het ge­mid­del­de in­ko­men van zowel de Waal als de Brus­se­laar.

De cij­fers van het spa­ren van de Vla­min­gen, Walen en Brus­se­laars zijn wel­licht vrij re­pre­sen­ta­tief voor de hui­di­ge toe­stand omdat het Bel­gi­sche ge­zins­spa­ren de jong­ste jaren sta­biel bleef. Het INR meld­de gis­te­ren dat de Bel­gen in de eer­ste drie maan­den van 2016 voor het vier­de kwar­taal op rij 12,70 % van hun in­ko­men heb­ben ge­spaard. Zowel het be­schik­baar in­ko­men als de con­sump­tie groei­de met 0,30 %.

VERVENNE, W. Vlaming spaart minder dan ooit. De Tijd, 2016-07-09, 22.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers