mens en samenleving logo

Belgische werknemer op één na duurste van Europa

De Belgische werknemer is nog steeds de op één na duurste van Europa. Met een loonkost van gemiddeld 39,10 euro per uur gaat alleen Denemarken ons voor, blijkt uit de laatste cijfers van statistisch bureau Eurostat.

Een uur arbeid kost in Europa gemiddeld zo’n 25 euro per uur. Maar in dat cijfer gaan aanzienlijke verschillen schuil tussen de lidstaten. Zo kost een werknemer in Denemarken (41,30 euro per uur) zo’n tien keer meer dan één in pakweg Bulgarije (4,10 euro per uur). Maar ook Belgisch personeel behoort tot het duurste van de Europese Unie. Dat komt onder meer door de automatische loonindexering, maar ook door de bijdragen verbonden aan ons uitgebreide systeem voor sociale zekerheid.

Een uur arbeid in ons land kostte het voorbije jaar gemiddeld zo’n 39,1 euro per uur. Dat is bijna evenveel als in 2014 (+0,10 %), een gevolg van de loonbevriezing en de indexsprong die de regering-Michel doorvoerde. Daardoor, en dankzij loonstijgingen in Duitsland, wisten we de kloof met de buurlanden een beetje dicht te rijden. Maar zowel in Nederland (34,10 euro per uur), Duitsland (32,20 euro per uur) als Frankrijk (35,10 euro per uur) ligt de loonkost nog steeds beduidend lager.

En dat is een bedreiging voor de concurrentiekracht van onze bedrijven. “Als klein land, met een erg exportgedreven economie is dat verschil, zeker dat met Duitsland, een groot probleem”, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. Bij het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) hetzelfde geluid: “De loonhandicap tegenover onze drie buurlanden betekent dat bedrijven al moeten uitpakken met een uiterst innovatief of kwalitatief hoogstaand nicheproduct, én bijzonder efficiënte procutieprocessen moeten hebben, om te kunnen meespelen op de wereldmarkt.”

Inspanningen

De werkgeversorganisaties vragen de regering daarom om hun inspanningen om de werkgeversbijdragen geleidelijk aan te verminderen, nu niet te staken. “De regering nam met de indexsprong en tax shift al goede stappen vooruit. Spijtig genoeg dreigt de loonkost snel weer te zullen toenemen, als gevolg van de stijgende inflatie. En die is het gevolg van andere overheidsmaatregelen, zoals de btw-verhoging op elektriciteit. Het is met andere woorden belangrijk dat onze politici hun inspanningen nu niet stopzetten, maar voortdoen”, aldus Van Eetvelt.

GABEL, H. Belgische werknemer op één na duurste van Europa. Het Laatste Nieuws, 2016-04-02, 47.

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers