‘Smartphone in ruil voor ondernemingsraad’

Accent Jobs, het grootste netwerk van uitzendkantoren in ons land, roept zijn werknemers op om niet deel te nemen aan de sociale verkiezingen. Als het bedrijf geen verkiezingen moet organiseren en geen ondernemingsraad moet oprichten, dan krijgt iedereen een extra dag vakantie en een smartphone, meldt VTM Nieuws.

Bij Accent Jobs werken zo’n 1.500 mensen, de interimkantoren inbegrepen. Elk bedrijf met meer dan 50 werknemers moet sociale verkiezingen organiseren. Maar als er geen kandidaten zijn, kan er geen ondernemingsraad komen.

Een oproep zoals die van Accent mag eigenlijk niet, zegt Herman Fonck (ACV), gespecialiseerd in de materie. ‘Er bestaat een verdrag dat bepaalt dat werkgevers en werknemers zich niet mogen bemoeien met de overlegvormen van de andere groep’, zegt hij.

‘Maar het verdrag is nooit omgezet in de verkiezingswetgeving. Er is geen pasklare sanctie voor. Al zou iemand er voor de rechtbank wel op kunnen proberen te steunen.’
Volgens Fonck gebeurt het wel meer dat bedrijven de sociale verkiezingen proberen te dwarsbomen, vaak als het de eerste keer is dat er verkiezingen voor de deur staan. Bij de socialistische vakbond zijn ze alvast furieus over de actie. Ook minister van Werk Kris Peeters (CD&V) is scherp voor Accent Jobs. ‘Dat soort van praktijken kan niet’, zegt hij. Peeters stuurt er dan ook zijn inspecteurs op af.

‘Smartphone in ruil voor ondernemingsraad’. De Standaard, 2016-02-16, 22.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo