mens en samenleving logo

Promotie yuan tot wereldmunt kan euro doen verzwakken

De Chinese yuan krijgt eind deze maand bijna zeker de status van reservemunt. Die erkenning zal wellicht de liberalisering van de Chinese economie versnellen en kan op de euro wegen.

De studiedienst van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) geeft een positief advies om de Chinese munt als vijfde valuta op te nemen in het speciaal trekkingsrecht (str). De yuan zou de eerste munt van een groeiland zijn die deel uitmaakt van de korfmunt en de rekeneenheid van het IMF. Nu omvat het str vier westerse reservemunten: de dollar, de euro, het pond en de yen.

Het IMF stelt twee voorwaarden om de munt van een land de status van reservemunt te geven. Het land moet een belangrijke exporteur zijn en de munt moet veel gebruikt en verhandeld worden.

Als ’s werelds grootste exporteur voldoet China aan de eerste vereiste. Over de tweede voorwaarde bestond nog wat twijfel, maar de studiedienst vindt dat de yuan voldoende verhandelbaar is.

De raad van bestuur van het IMF beslist op 30 november of hij het advies van de studiedienst volgt. Er is veel kans dat de yuan groen licht krijgt. De Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew zei zondag dat de VS, de grootste aandeelhouder van het IMF, het Chinese verzoek steunen. Als China voldoende steun krijgt, wordt de yuan in oktober 2016 opgenomen in de korfmunt van het IMF.

China streeft er al geruime tijd naar om van de yuan een internationaal erkende reservemunt te maken. ‘De beslissing van augustus om de yuan meer bewegingsvrijheid te geven, moest de yuan aanvaardbaarder maken’, signaleert Marc Leyder, de hoofdstrateeg van de vermogensbank Van Lanschot.

KBC-econoom Koen De Leus merkt op: ‘De vooruitgang van China tijdens de voorbije jaren is indrukwekkend. Volgens Swift, dat het internationaal betalingsverkeer verzorgt, is de yuan vandaag de vijfde meest gebruikte munt. In het begin van 2012 stond de yuan slechts op de twintigste plaats.’

De verwachte beslissing van het IMF zal op korte termijn niet leiden tot een flinke stijging van de yuan, voorspellen analisten. ‘De centrale banken zullen niet onmiddellijk hun reserves diversifiëren’, zegt Viraj Patel, valutastrateeg van ING. Hij maakte een studie over de integratie van de Chinese munt in de korfmunt van het IMF. ‘De opname van de yuan in het str kan wel de kapitaaluitvoer uit China doen stoppen. Dat zou de neerwaartse druk op de yuan compenseren.’

ING verwacht dat de yuan een gewicht krijgt van 9 procent van de korfmunt van het IMF. Patel: ‘Dat zal wellicht ten koste gaan van de gewichten van de euro en het pond, maar niet van dat van de dollar. Dat kan op korte termijn negatief zijn voor de euro.’

De gevolgen op middellange termijn zullen wellicht belangrijker zijn. De bank JPMorgan raamt dat westerse centrale banken en staatsinvesteringsfondsen de komende vijf jaar 350 miljard dollar extra zullen investeren in de Chinese obligatiemarkt. Patel van ING raamt dat het aandeel van de yuan in de wereldwijde valutareserves zal stijgen van 0,5 à 1 procent nu naar 7 procent tegen 2020.

De totale extra investeringen in Chinese activa zullen nog groter zijn. De ramingen variëren van 600 miljard dollar (AXA) tot meer dan 1.000 miljard (Standard Chartered).

Maar De Leus stipt aan: ‘Een nettovraag van 350 miljard dollar naar yuans door de centrale banken is niet gigantisch. De Chinese valutareserves zijn met 3.500 miljard dollar tien keer zo groot.’

Economen geloven dat de opname van de yuan in de korfmunt van het Internationaal Monetair Fonds China ertoe kan aanzetten de liberalisering van de economie te versterken. ‘De Chinese centrale bank is de grootste bepleiter van hervormingen. Getuige daarvan zijn de indrukwekkende financiële hervormingen van de voorbije jaren: de vrijere bepaling van de wisselkoers, de volledige vrijmaking van de depositorente en de gedeeltelijke liberalisering van de verhandelbaarheid van de yuan. De ‘beloning’ voor die financiële liberalisering zal de hervormingsgezinde agenda een extra boost geven.’

VERVENNE, W. Promotie yuan tot wereldmunt kan euro doen verzwakken. De Tijd, 2015-11-17, 28.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers