Inflatie klimt boven anderhalf procent

De inflatie in België bedroeg in november 1,52 % op jaarbasis, een duidelijke stijging ten opzichte van oktober. Het is de eerste keer sinds juli 2013 dat de inflatie boven de anderhalf procent uitkomt.

Dat blijkt vrijdag uit een persbericht van de federale overheidsdienst Economie. Er waren in november vooral prijsstijgingen voor de aankoop van voertuigen en alcoholhoudende dranken. Deze prijsstijgingen werden voornamelijk gecompenseerd door prijsdalingen voor huisbrandolie, fruit en aardgas, aldus de FOD Economie.

In oktober bedroeg de stijging van de consumptieprijzen nog 1,28 % consumptieprijsindex steeg met 0,11 punt in november, tot 101,61 punten.

De inflatie is de jongste maanden sterk aan het stijgen. In 2014 bedroeg de geldontwaarding amper 0,34 %. De Europese Centrale Bank streeft naar een inflatie van net onder de 2,00 %, omdat dit niveau volgens haar ideaal is om de groei te stimuleren. Ondermeer de aanhoudend lage rente dient om de inflatie tot dat peil op te krikken.

Geen indexering

Deze maand ging de gezondheidsindex er met 0,1 punt op vooruit, tot 102,28 punten. Die gezondheidsindex wordt gebruikt voor de berekening van de spilindex en indexering, maar staat ten gevolge van de indexsprong een tijdje buitenspel. De inflatie berekend op basis van de gezondheidsindex steeg van 1,98 % naar 1,99 %.

De laatste overschrijding van de spilindex voor de overheidswedden en sociale uitkeringen gaat terug tot november 2012. Het Planbureau liet begin deze maand nog weten dat de wedden en uitkeringen ergens eind volgend jaar zouden kunnen stijgen. De privésector zou dan met enige vertraging volgen

Inflatie klimt boven anderhalf procent. www.standaard.be, 2015-11-27 via www.standaard.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo