Goede en slechte punten voor Belgische begroting

Eu­ro­pa geeft de re­ge­ring-Mi­chel een ge­mengd be­gro­tings­rap­port. Het be­gro­tings­te­kort zakt ein­de­lijk onder 3,00 %, maar de hoge schuld en de be­perk­te struc­tu­re­le her­vor­min­gen baren zor­gen.

De Eu­ro­pe­se Com­mis­sie maak­te gis­te­ren haar eco­no­mi­sche voor­uit­zich­ten be­kend voor het na­jaar. Bij die oe­fe­ning neemt ze de evo­lu­tie van de over­heids­fi­nan­ciën en de eco­no­mie in alle Eu­ro­pe­se lan­den onder de loep.

Het was voor­al uit­kij­ken hoe hoog het Bel­gi­sche be­gro­tings­te­kort dit jaar zou uit­ko­men. In de re­ge­ring-Mi­chel werd niet uit­ge­slo­ten dat het te­kort op­nieuw boven 3,00 % zou uit­ko­men, de Eu­ro­pe­se alarm­drem­pel. Vorig jaar was het te­kort 3,10 %.

Maar dat blijkt niet het geval. De Com­mis­sie raamt het te­kort voor dit jaar op 2,70 %. Dat is dicht in de buurt van de 2,60 % die de re­ge­ring zelf als doel­stel­ling han­teert. Vol­gend jaar zakt het te­kort naar 2,60 % en in 2017 naar 2,30 %.

Toch is België nog niet uit de ri­si­co­zo­ne. Over twee weken velt de EU-Com­mis­sie haar oor­deel over de ont­werp­be­gro­ting voor 2016. Het feit dat ons land dit jaar onder de norm van 3,00 % bleef, is slechts één ele­ment in de be­oor­de­ling. Eu­ro­pa kijkt ook naar de ge­plan­de struc­tu­re­le her­vor­min­gen en de evo­lu­tie van de over­heids­schuld. Voor beide scoort België on­der­maats, klinkt het in Eu­ro­pe­se krin­gen.

België is lid van een be­perkt krans­je lan­den waar de schuld vol­gend jaar ver­der stijgt. Met een schuld­graad van 107,00 % in 2016 zit ons land ook een stuk boven het ge­mid­del­de in de eu­ro­zo­ne van 92,90 %. Zo­lang de groei niet aan­trekt, zakt de schuld­graad niet.

In 2017 komt daar wel ver­an­de­ring in. Ter­wijl de groei dit en vol­gend jaar niet hoger is dan 1,30 %, klimt die naar 1,70 % in 2017, voor­al omdat de con­cur­ren­tie­kracht van de be­drij­ven ver­be­tert. Maar ook dat cij­fer ligt onder de ge­mid­del­de groei in de eu­ro­zo­ne.

Het twee­de pro­bleem is dat België vorig jaar on­vol­doen­de struc­tu­reel heeft in­ge­gre­pen om de be­gro­ting te sa­ne­ren. In 2014 ver­slech­ter­de het struc­tu­reel te­kort – zon­der im­pact van de con­junc­tuur en een­ma­li­ge maat­re­ge­len – tot 2,80 %. En ook de ko­men­de jaren blijft onze in­span­ning t klein. Dit en vol­gend jaar ver­wacht de Com­mis­sie een ver­be­te­ring van het struc­tu­reel te­kort met tel­kens 0,4 pro­cent­punt. ‘Daar­mee be­ho­ren we tot de kop­lo­pers in Eu­ro­pa’, re­a­geer­de mi­nis­ter van Fi­nan­ciën,Johan Van Overt­veldt (N-VA). Maar die in­span­ning is on­vol­doen­de om het slech­te jaar 2014 te com­pen­se­ren. Ze blijft ook onder de jaar­lijk­se struc­tu­re­le ver­be­te­ring van 0,6 pro­cent­punt die de re­ge­ring-Mi­chel af­sprak met Eu­ro­pa.

De EU-Com­mis­sie be­schouwt de uit­ga­ven voor de op­vang van asiel­zoe­kers – 0,10 % van het bbp in 2016 – als struc­tu­re­le uit­ga­ven. Ze twij­felt ook over de op­brengst van een aan­tal be­las­tin­gen, zoals de btw-in­kom­sten en de Kaai­man­taks. En Eu­ro­pa ver­wacht dat de lonen vol­gend jaar en niet pas in 2017 op­nieuw wor­den geïndexeerd.

Het ge­volg is dat het struc­tu­reel te­kort van ons land in 2017 op 2,20 % wordt ge­raamd, ter­wijl de re­ge­ring in haar ont­werp­be­gro­ting een doel­stel­ling van 0,50 % in­schreef. Als de re­ge­ring het be­gro­tings­even­wicht – zoals ge­pland – in 2018 wil be­rei­ken, moet ze nog een tand­je bij­ste­ken. Dat houdt in: nog zo’n 9 mil­jard euro be­spa­rin­gen.

De vraag is nu welk oor­deel de EU-Com­mis­sie over twee weken zal vel­len. Vorig jaar werd België in no­vem­ber met Frank­rijk en Italië in­ge­deeld bij de slech­te leer­lin­gen met een ri­si­co­be­gro­ting. Toen vorm­den het te­kort, de schuld­graad én het ge­brek aan struc­tu­re­le her­vor­min­gen een pro­bleem. Maar in fe­bru­a­ri kreeg de be­gro­ting toch groen licht, nadat de re­ge­ring Eu­ro­pa had over­tuigd van de im­pact van een reeks maat­re­ge­len.

De kans is reëel dat België ook deze keer een pro­ce­du­re kan ont­lo­pen. Al is het maar omdat niet lan­ger de stren­ge Olli Rehn, maar de Fran­se so­ci­a­list Pier­re Mo­sco­vi­ci toe­ziet op de be­gro­tin­gen. En omdat de EU-Com­mis­sie in deze cri­sis­tij­den geen ruzie wil met lid­sta­ten over cij­fers ach­ter de komma.

BLOMME, P. Goede en slechte punten voor Belgische begroting. De Tijd, 2015-11-06, 5.

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo