Gezinnen nog nooit zo diep in de schulden

De schuld­graad van de ge­zin­nen is hoger dan ooit. Het be­drag dat de Bel­gen heb­ben ont­leend, was in het twee­de kwar­taal even hoog als hun jaar­in­ko­men na be­las­tin­gen. Tien jaar ge­le­den be­droeg de schuld slechts 71,00 % van dat in­ko­men. Ter­wijl de schuld­graad stijgt in ons land, daalt hij in de eu­ro­zo­ne. Daar­door is onze schul­den­berg sinds kort hoger dan het Eu­ro­pees ge­mid­del­de.

schuldgraad

Er zijn twee be­lang­rij­ke re­de­nen waar­om de schuld van de Bel­gen sterk is toe­ge­no­men. In de eer­ste plaats is de rente fors ge­daald. Als de rente zakt, dalen de ren­te­las­ten en kan een gezin het zich ver­oor­lo­ven meer te lenen. Bo­ven­dien zijn de hui­zen­prij­zen blij­ven stij­gen, in te­gen­stel­ling tot in veel an­de­re Eu­ro­pe­se lan­den. Wie een wo­ning wil kopen, moet dus steeds meer lenen, ten­zij hij zelf een gro­ter deel kan fi­nan­cie­ren. Hy­po­the­cai­re kre­die­ten ver­te­gen­woor­di­gen 81 pro­cent van het door ge­zin­nen ge­leen­de be­drag.

‘Een re­cen­te ana­ly­se wijst niet op op een al­ge­me­ne ver­soe­pe­ling van de kre­diet­voor­waar­den van de ban­ken’, zegt de Na­ti­o­na­le Bank. ‘De re­cen­te toe­na­me van de schuld­graad kan dus moei­lijk wor­den toe­ge­schre­ven aan een al­ge­me­ne ver­soe­pe­ling van de cri­te­ria.’ De kre­diet­voor­waar­den om­vat­ten onder meer de rente, de loop­tijd en het be­drag.

Maar de Na­ti­o­na­le Bank is alert. Ze be­slis­te twee weken ge­le­den dat de ban­ken ook in 2016 een ver­hoog­de ka­pi­taal­buf­fer moe­ten aan­hou­den voor hy­po­the­cai­re kre­die­ten. De ban­ken heb­ben veel hy­po­the­cai­re kre­die­ten met een hoog ri­si­co­pro­fiel op hun ba­lans. Dat zijn bij­voor­beeld le­nin­gen waar­van het kre­diet­be­drag hoog is in ver­hou­ding tot de waar­de van de wo­ning.

An­de­re cij­fers tonen aan dat een steeds gro­te­re groep Bel­gen er niet in slaagt zijn fi­nan­ciële ver­plich­tin­gen na te komen. Het aan­tal land­ge­no­ten met be­ta­lings­ach­ter­stand op min­stens één con­tract is ge­ste­gen naar ruim 356.000. De be­ta­lings­ach­ter­stand is op­ge­lo­pen naar 3,1 mil­jard euro. Meer dan 98.000 Bel­gen heb­ben een col­lec­tie­ve schul­den­re­ge­ling. Dat is bijna dub­bel zo­veel als negen jaar ge­le­den.

Maar het ri­si­co dat de toe­ne­men­de schuld van de Bel­gi­sche ge­zin­nen de ge­zond­heid van de ban­ken en hele eco­no­mie in ge­vaar zal bren­gen, is voor­lo­pig be­perkt. De wan­be­ta­lin­gen blij­ven met 1,7 pro­cent re­la­tief laag in ver­hou­ding tot de hy­po­the­cai­re schuld.

Voorts is de waar­de van het spaar­geld en be­leg­gin­gen van de ge­zin­nen veel hoger dan de schul­den. In ver­hou­ding tot het bruto bin­nen­lands pro­duct is het netto fi­nan­ci­eel ver­mo­gen – het ver­schil tus­sen de ac­ti­va en de schul­den – ner­gens zo hoog als in België. De be­zit­tin­gen en schul­den zijn wel on­ge­lijk ver­deeld. De land­ge­no­ten met een groot ver­mo­gen zijn mee­st­al niet de­zelf­den als die met veel schul­den.

VERVENNE, W. Gezinnen nog nooit zo diep in de schulden. De Tijd, 2015-11-06, 1.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo