Grieken gebruiken alternatieven voor euro

Hoewel een vertrek uit de euro lijkt afgewend, kiest een groeiende groep Grieken voor alternatieve betaalmethoden. Het aantal lokale valuta’s en ruilsystemen is in twee jaar meer dan verdubbeld.

DAt zegt het in Athene gevestigde Omikron Project. Volgens de activistische organisatie bestaan in Griekenland inmiddels meer dan tachtig alternatieve betaalmethoden. Ze verschillen sterk in omvang, van enkele tientallen tot enkele duizenden deelnemers. Het aantal betaalmethoden in Griekenland begon te groeien in 2009, aldus Omikron, toen het land voor het eerst te maken kreeg met betalingsproblemen.

“Contant geld is schaars op dit moment, dus grijpt men naar andere middelen”, zegt Mehran Khalili, een van de oprichters van Omikron Project. Hij ziet de creatie van alternatieve valuta’s als een logische reactie op de “onhoudbare situatie” waarin Griekenland zich momenteel bevindt. “Eén munt is niet genoeg om de noden van de Grieken te lenigen. Wanneer het geld opdroogt, hebben mensen honger, liggen bedrijven stil en begint de structuur van de samenleving af te brokkelen.”

De Mooij, G. Grieken gebruiken alternatieven voor euro. www.demorgen.be, 2015-08-18. Geraadpleegd op 2015-08-18 via www.demorgen.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo