‘Stroomfactuur wordt nog eens 100 euro duurder’

Gezinnen gaan nog een pak meer moeten betalen voor stroom, zo raamt sp.a-kopstuk John Crombez. Volgens hem zou de factuur van mensen met nog eens 100 euro omhoog gaan.

Intercommunales zoals Eandis en Infrax moeten vanaf 1 januari vennootschapsbelasting betalen. En dat zullen de gezinnen voelen. Die belasting wordt namelijk doorgerekend op het factuur. Eandis is van plan om de extra 104,6 miljoen euro die ze moeten betalen rechtstreeks door te rekenen in de distributietarieven voor elektriciteit en aardgas. Volgens Eandis zal ook Infrax genoodzaakt zijn om dergelijke actie te ondernemen.

‘Die 104,6 miljoen is ongeveer hetzelfde als van de gratis stroom. Die laatste betekent een rekening van zo’n 100 euro per gezin, daar komt nu nog eens 100 euro bovenop. 200 euro samen dus’, laat John Crombez in Het Laatste Nieuws weten.

Volgens Vlaams Parlementslid Johan Danen wordt die prijs binnenkort zelfs nog meer opgedreven. ‘Zeker omdat er door de groene stroomcertificaten nog tariefverhogingen zitten aan te komen.’

Volgens de Vlaamse Energieregulator VREG is het nog onduidelijk wat de impact zal zijn van de plannen van distributienetbeheerder Eandis om de belastingfactuur van 104,6 miljoen euro door te rekenen in de tarieven. Dat zegt André Pictoel, gedelegeerd bestuurder van de Vreg.

De Vreg heeft de distributietarieven voor 2015 al vastgelegd. Maar Eandis kan een aanpassing van die tarieven vragen indien er na de vaststelling van de tarieven nog onvoorziene zaken opduiken. Eandis heeft dergelijke aanpassing nog niet gevraagd, aldus Pictoel. Volgens de Vreg-topman ligt het wel in de lijn van de verwachtingen dat iets zal moeten gebeuren met de belastingfactuur van de netbeheerders. Als gevolg van een beslissing van de federale regering dienen de intercommunales sinds 1 januari 2015 vennootschapsbelasting te betalen. Eandis becijferde dat op 104,6 miljoen euro voor dit jaar, en is van plan dit door te rekenen in de tarieven. De Vreg zit evenwel nog met veel vragen, aldus Pictoel. Zo is de impact van de plannen van Eandis nog volstrekt onduidelijk. De regulator heeft alvast vragen bij de berekening van een stijging van de factuur met honderd euro. Sp.a’er John Crombez heeft dat cijfer genoemd. “Honderd miljoen euro gedeeld door zo’n 3 miljoen klanten is zowat 30 euro”, berekent Pictoel.

Bron: Nieuwsblad – 10  april 2015

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo