Handelsbalans naar eerste overschot in acht jaar

handelsbalans

België zal in 2015 voor het eerst in acht jaar een han­dels­over­schot boe­ken als de trend van het eer­ste kwar­taal door­zet. De mee­val­ler is voor­al te dan­ken aan de da­ling van de olie­prijs.

Ons land boek­te in het eer­ste kwar­taal een over­schot van 410 mil­joen euro op de han­dels­ba­lans, zegt het In­sti­tuut voor de Na­ti­o­na­le Re­ke­nin­gen. Het is de eer­ste keer sinds 2007 dat de uit­voer in de eer­ste drie maan­den van het jaar gro­ter was dan de in­voer. In de­zelf­de pe­ri­o­de van 2014 was er nog een han­dels­te­kort van 2,7 mil­jard. Het eer­ste kwar­taal is door­gaans re­pre­sen­ta­tief voor het hele jaar.

De ster­ke ver­be­te­ring van de han­dels­ba­lans is voor­al te dan­ken aan de da­ling van de in­voer. De im­port zakte met 7 pro­cent naar 60 mil­jard euro, ter­wijl de ex­port met 2,3 pro­cent ver­min­der­de naar 60,5 mil­jard.

‘De da­ling van de olie­prijs speelt zeker een be­lang­rij­ke rol’, zegt ING-eco­noom Phi­lip­pe Le­dent. Ge­de­tail­leer­de cij­fers van de eer­ste twee maan­den be­ves­ti­gen dat. Voor­al de im­port van zo­ge­naam­de mi­ne­ra­le pro­duc­ten is af­ge­no­men. De in­voer van olie, gas en aan­ver­wan­te pro­duc­ten zakte met 26 pro­cent of 2,3 mil­jard euro.

Die da­ling weer­spie­gelt de ster­ke te­rug­val van de olie­prijs. Een vat aard­olie was uit­ge­drukt in euro 40 pro­cent goed­ko­per dan vorig jaar. Daar­door moet België een klei­ner deel van zijn in­ko­men af­staan aan olie­pro­du­ce­ren­de lan­den.

De lage olie­prijs zal ook de ko­men­de maan­den nog een gun­sti­ge in­vloed heb­ben op de han­dels­ba­lans. Aard­olie is on­danks de prijs­stij­ging van de jong­ste maan­den nog steeds veel goed­ko­per dan vorig jaar. Ook de la­ge­re aan­ko­pen van bui­ten­land­se auto’s, dia­mant en ma­chi­nes druk­ten de in­voer.

Le­dent merkt op dat de maat­re­ge­len van de vo­ri­ge re­ge­ring mis­schien al een klei­ne po­si­tie­ve im­pact heb­ben. ‘De con­cur­ren­tie­kracht is de jong­ste twee jaar een beet­je ver­be­terd omdat de re­ge­ring-Di Rupo de be­re­ke­ning van de loon­in­dexe­ring heeft aan­ge­past en de reële lonen heeft ge­blok­keerd. De maat­re­ge­len van de hui­di­ge re­ge­ring heb­ben nog geen in­vloed. Daar­voor is het te vroeg.’

België wor­stel­de van 2008 tot en met 2014 met te­kor­ten op de han­dels­ba­lans omdat ex­por­teurs sinds de jaren 90 veel markt­aan­deel heb­ben ver­lo­ren. De re­la­tief zwak­ke groei van de uit­voer was te wij­ten aan een com­bi­na­tie van fac­to­ren. De loon­kos­ten ste­gen tot en­ke­le jaren ge­le­den snel­ler dan die in de buur­lan­den en on­der­mijn­den de con­cur­ren­tie­kracht. Bo­ven­dien rich­ten ex­por­teurs zich te veel op de traag groei­en­de buur­lan­den en te wei­nig op groei­lan­den.

VERVENNE, W. Handelsbalans naar eerste overschot in acht jaar. De Tijd, 2015-05-21, 5.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo