Werknemers in buurlanden 16 procent goedkoper

uurloon

Een Bel­gi­sche werk­ge­ver be­taalt ge­mid­deld 39,1 euro per uur voor een werk­ne­mer. De mo­da­le col­le­ga in een van de buur­lan­den is 16,00 % goed­ko­per.

Een Bel­gi­sche werk­ge­ver moest in 2014 ge­mid­deld 39,1 euro neer­tel­len voor een uur ar­beid. Daar­mee lig­gen de loon­kos­ten in ons land ge­mid­deld een derde hoger dan in de rest van de eu­ro­zo­ne. Enkel Deen­se werk­ne­mers kos­ten met 40,3 euro per ge­werkt uur nog meer. Dat blijkt uit het jaar­lijk­se loon­kos­ten­rap­port van het Eu­ro­pe­se sta­tis­ti­sche bu­reau Eu­ro­stat.

Bel­gi­sche werk­ne­mers zijn ook een pak duur­der dan hun col­le­ga’s in de buur­lan­den. Dat is een pro­bleem, want onze buren zijn ook onze be­lang­rijk­ste con­cur­ren­ten in het aan­trek­ken van in­ves­te­rin­gen en jobs. De loon­kos­ten in Ne­der­land, Frank­rijk en Duits­land lig­gen ge­mid­deld 16,00 % lager dan bij ons. Let wel, het gaat om een ge­wo­gen ge­mid­del­de, waar­bij Duits­land zwaar­der door­weegt dan Ne­der­land en Frank­rijk. Laat het nu voor­al de kloof met onze oos­ter­bu­ren zijn die het grootst is. Duit­sers werk­ne­mers zijn bijna een vijf­de goed­ko­per dan Bel­gi­sche.

Vol­gens de vak­bon­den wordt het ver­schil ge­com­pen­seerd door­dat Bel­gi­sche werk­ne­mers pro­duc­tie­ver zijn, maar Ed­ward Roo­sens, de hoofd­econoom van het Ver­bond van Bel­gi­sche On­der­ne­min­gen (VBO), is het daar niet mee eens. ‘Onze werk­ne­mers moe­ten zo pro­duc­tief zijn omdat de loon­kos­ten te hoog zijn’, stelt hij.

Als we enkel de privésec­tor in re­ke­ning bren­gen, zijn de ver­schil­len met de buur­lan­den ove­ri­gens nog gro­ter. Zo zijn Bel­gi­sche werk­ne­mers in de in­du­strie met een prijs per ge­werkt uur van 44,1 euro met voor­sprong de duur­ste van Eu­ro­pa. ‘In de mees­te lan­den wordt in de in­du­strie om­zich­tig om­ge­spron­gen met loons­ver­ho­gingen, maar bij ons lukt dat niet door de au­to­ma­ti­sche in­dexe­ring’, zegt Roo­sens.

Toch bevat het Eu­ro­stat-rap­port en­ke­le licht­punt­jes. Zo ste­gen de uur­loon­kos­ten in ons land voor het eerst sinds lang tra­ger dan bij de buren. Te­gen­over 2013 werd een Bel­gi­sche werk­ne­mer 0,8 pro­cent duur­der. In Frank­rijk deed er zich een stij­ging van de­zelf­de orde voor. In Duits­land (+1,50 %) en Ne­der­land (+1,60 %) ste­gen de lonen snel­ler.

De be­perk­te toe­na­me van de loon­kos­ten heb­ben we te dan­ken aan de loon­be­vrie­zing van de re­ge­ring-Di Rupo. Die be­slis­te dat de lonen in 2013 en 2014 niet moch­ten stij­gen boven op de in­dex- en anciënni­teits­ver­ho­gin­gen. De re­ge­ring-Mi­chel zet die po­li­tiek van loon­ma­ti­ging ver­der. In 2015 mogen even­min col­lec­tie­ve loons­ver­ho­gingen wor­den toe­ge­kend en door de in­dex­sprong wor­den de lonen ook een tijd­lang niet geïndexeerd.

Met de loon­ma­ti­ging en een nieu­we loon­las­ten­ver­la­ging hoopt de re­ge­ring-Mi­chel tegen het einde van de le­gis­la­tuur de loon­kos­ten­kloof met de buur­lan­den te dich­ten. Ze doelt daar­mee op de sinds 1996 op­ge­bouw­de han­di­cap van 2,90 %. ‘Maar als de re­ge­ring die han­di­cap heeft weg­ge­werkt, heeft ze nog al­tijd werk voor de boeg’, zegt Roo­sens. ‘Dan moet het ver­schil dat voor 1996 werd op­ge­bouwd nog wor­den af­ge­bouwd.’

D’HOORE, J. Werknemers in buurlanden 16 procent goedkoper. De Tijd, 2015-03-31, 7.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo