‘België blinkt uit in wereld van stagnatie’

stagnatie

Ons land zal uit­blin­ken in een lange pe­ri­o­de van zwak­ke groei. Dat be­sluit de Fran­se kre­diet ver­ze­ke­raar Co­fa­ce uit een ver­ge­lij­king van 34 ont­wik­kel­de lan­den.

België vormt samen met Duits­land, Ne­der­land, Zuid-Ko­rea en Zwit­ser­land een se­lect club­je lan­den dat zich min­der zor­gen hoeft te maken als de we­reld­eco­no­mie het ko­men­de de­cen­ni­um blijft sla­bak­ken. Tot die op­mer­ke­lij­ke con­clu­sie komt Co­fa­ce, een van de drie grote kre­diet­ver­ze­ke­raars ter we­reld.

De Fran­se eco­no­men stel­len vast dat de we­reld­eco­no­mie zeven jaar na de val van de Ame­ri­kaan­se za­ken­bank Leh­man Bro­thers nog steeds een pak tra­ger groeit dan voor­dien. Veel eco­no­men menen zelfs dat die stag­na­tie – een lange pe­ri­o­de van lage groei – de we­reld nog een tijd zal do­mi­ne­ren.

Maar. ‘Niet alle ont­wik­kel­de lan­den zijn even kwets­baar. En­ke­le zul­len zich net on­der­schei­den in dat kwets­ba­re eco­no­mi­sche land­schap’, aldus Co­fa­ce. ‘Som­mi­ge lan­den zul­len die stag­na­tie niet al­leen kun­nen ver­mij­den, maar de ko­men­de tien jaar zelfs snel­ler groei­en.’

De uit­komst van het on­der­zoek was een be­lang­rij­ke reden waar­om Co­fa­ce de ra­ting voor ons land on­langs ver­hoog­de van A3 naar A2, de op een na hoog­ste score. ‘Con­creet be­te­kent dat dat we het ri­si­co op be­ta­lings­pro­ble­men bij Bel­gi­sche be­drij­ven klei­ner in­schat­ten’, stelt woord­voer­der Gert Lam­brecht. ‘We heb­ben nu meer ver­trou­wen in de Bel­gi­sche eco­no­mie, en dus ook in de on­der­ne­min­gen.’

Ons land scoort goede pun­ten voor de­mo­gra­fie, omdat de be­roeps­be­vol­king niet al­leen groeit, maar in de cri­sis­ja­ren zelfs snel­ler is toe­ge­no­men dan de jaren er­voor. Ook op het vlak van han­del doen we het goed: we heb­ben een van de meest open eco­no­mieën van het rij­ke­lan­den­club­je en pro­fi­te­ren van onze lig­ging in het hart van Eu­ro­pa.

Op­val­lend is dat ook on­ge­lijk­heid een be­lang­rijk ge­wicht krijgt in de ana­ly­se. Vol­gens de on­der­zoe­kers neemt die in som­mi­ge OESO-lan­den zo’n om­vang aan dat de groei be­lem­merd wordt. Ten eer­ste omdat het ver­arm­de deel van de be­vol­king niet de­zelf­de kan­sen krijgt om zich te ont­wik­ke­len. Ten twee­de omdat on­ge­lijk­heid tot meer schul­den leidt, en dus een ri­si­co voor de fi­nan­ciële sta­bi­li­teit in­houdt. In ons land is de on­ge­lijk­heid niet al­leen veel klei­ner dan het OESO-ge­mid­del­de, de kloof is on­langs ook klei­ner ge­wor­den. ‘Dat is de groei in België ten goede ge­ko­men’, zegt het rap­port.

Voor in­no­va­tie krijgt België maar een ge­mid­del­de score. En ook de schul­den blij­ven tra­di­ti­o­neel een pijn­punt. Al merkt Co­fa­ce op dat de over­heids­schuld vanaf dit jaar ge­lei­de­lijk kan be­gin­nen dalen. En dat de ge­zin­nen met 56,00 % van het bruto bin­nen­lands pro­duct zeer wei­nig schul­den tor­sen.

VEKEMAN, J. ‘België blinkt uit in wereld van stagnatie’. De Tijd, 2015-04-02, 32.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo