Belastingaangifte dit jaar ingewikkelder dan ooit

De nieu­we be­las­ting­aan­gif­te die gis­te­ren op de web­si­te van de fis­cus is ge­pu­bli­ceerd, vraagt wak­ke­re bur­gers. Een aan­tal codes ver­dwijnt, maar er komen er nog veel meer nieu­we bij. Daar­door dikt de be­las­ting­aan­gif­te netto met 43 codes aan naar 772 codes. Dat blijkt uit een in­ven­ta­ri­sa­tie van Jef Wel­lens, be­las­ting­con­su­lent bij Wol­ters Klu­wer.

Het gros van de nieu­we codes zit in vak IX, waar de be­las­ting­plich­ti­ge de uit­ga­ven voor woon­kre­die­ten moet ver­mel­den. Dat vak telt voort­aan niet één, maar 2,5 blad­zij­den, een ge­volg van de ui­terst com­plexe fis­ca­le ge­vol­gen van de zesde staats­her­vor­ming. Voor wo­nin­gen die de be­las­ting­plich­ti­ge zelf be­woont, zijn de ge­wes­ten be­voegd. Wo­nin­gen die de be­las­ting­plich­ti­ge niet zelf be­woont, maar waar­van hij ei­ge­naar is – zoals twee­de ver­blij­ven aan de kust – blij­ven fe­de­raal.

‘Bent u vorig jaar ver­huisd, ver­kocht u een wo­ning, ging u een wo­ning ver­hu­ren of deels ge­brui­ken voor uw be­roep, dan moet u de uit­ga­ven daar­voor voort­aan split­sen over ge­wes­te­lij­ke én fe­de­ra­le aan­gif­te­ru­brie­ken’, zegt Wel­lens. ‘De fou­ten­mar­ge zal on­ge­twij­feld gro­ter zijn dan in voor­gaan­de jaren. Maar de hui­di­ge aan­gif­te is de beste van alle slech­te op­los­sin­gen. Een goede uit­weg be­staat dood­een­vou­dig niet.’

Soms blijft de be­las­ting­plich­ti­ge ook in het on­ge­wis­se. Sinds jaar en dag moe­ten Bel­gen aan­ge­ven dat ze een re­ke­ning in het bui­ten­land aan­hou­den. Sinds 2013 moe­ten ze ook at­tes­te­ren dat ze de bui­ten­land­se re­ke­ning­num­mers heb­ben door­ge­ge­ven aan het Cen­traal Aan­spreek­punt van de Na­ti­o­na­le Bank. ‘Al­leen is dat nog steeds niet ge­re­geld, zodat de bur­gers geen aan­gif­te bij het CAP kun­nen doen’, zegt Wel­lens. Ver­moe­de­lijk zul­len be­las­ting­plich­ti­gen met een re­ke­ning in het bui­ten­land op het laat­ste mo­ment nog een uit­no­di­ging ont­van­gen om die bui­ten­land­se re­ke­ning­num­mers op te geven.

Be­hal­ve een rist nieu­we codes en ru­brie­ken die bij an­de­re vak­ken wor­den on­der­ge­bracht, komt er ook een nieuw vak, vak XI. Daar moet voort­aan aan­gif­te ge­beu­ren door Vla­min­gen die kmo’s heb­ben ge­rug­gen­steund door een win-win­le­ning toe te staan.

CLEEREN, E. Belastingaangifte dit jaar ingewikkelder dan ooit. De Tijd, 2015-04-08, 1.

Lees ook Hou het simpel

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo